Башар Асад: Ердоган подкрепя „Ислямска държава, Турция изпраща в Европа милиони мигранти

Турция и президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепят терористите от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“ /клон на „Ал Кайда“ в Сирия – бел.ред./ Именно Турция изпраща в Европа милионите мигранти.

Това заяви сирийският президент Башар ал Асад, отговаряйки на въпрос дали Анкара води двойна игра в борбата с тероризма. Според него „Западът е сляп за случващото се в Турция“.

„Именно Турция подкрепя групировките „Джебхат ан-Нусра“ и „Ислямска държава. Именно тя изпраща в европейските страни милиони мигранти. Вие би следвало по-внимателно да се опитате да разберете, какво е замислил турският президент Реджеп Ердоган“, каза Асад.

Коментирайки кървавата баня в Париж, където на 13 ноември ислямистки терористи избиха 129 невинни граждани от различни националности и раниха стотици, сирийският лидер каза: „Това, което се случи във Франция е просто ужасно. Но Франция не може успешно да води борбата срещу тероризма, ако продължи да бъде съюзник с Катар и Саудитска Арабия“. Той добави, че Сирия ще разменя разузнавателни данни във Франция, ако Париж промени своята политика в региона.

Кървавата гражданска война в Сирия започна неочаквано за повечето експерти в срядата на март 2011 г. Основната причина за разпалването на конфликта стана непримиримата позиция на президента Асад, който отказа да отстъпи пред социалните искания на жителите на град Дераа.

Конфликтът постепенно се разрасна и в него се включиха и регионалните държави Катар, Саудитска Арабия и Турция, които нямаха потенциал и капацитет да решат конфликта. Нещо повече те финансираха терористичните ислямистки групировки като местния клон на „Ал Кайда“ – „Джебхат ан-Нусра“. Ислямистките бунтовници се биеха не само срещу силите на Асад, но и срещу светската опозиция.

Резултатите днес са повече от печални. Милиони сирийци са потърсили убежище в съседните страни – Ливан, Йордания и Турция. В последната те са над 2 милиона. Според повечето анализатори Турция е на ръба на взрив. От пролетта на 2015 г. Европейският съюз се сблъсква с невиждана мигрантска вълна – основният й маршрут е от Турция към егейските острови на Гърция. Властите в Атина не правят нищо за регистрацията на мигрантите, а организирано ги извозват на север към Македония. Става дума за стотици хиляди, с които властите в Скопие не могат да се справят. Македония не е получила почти никаква помощ, като изключим сумата от 90 000 евро, за разлика от Гърция – от фондовете на ЕС тя е взела около 500 милиона евро. Мигрантите продължават своя път на север към ЕС и най-вече Германия. Те достигат до там през Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.

Унгария е затворила границите си и не ги допуска на своя територия, защитавайки по този начин сигурността на ЕС. Нейният пример вече следват Австрия, Словения и най-вероятно Хърватия. Берлин реши, че ще прилага бърза процедура за екстрадиране на незаконните мигранти, които наводниха Бавария и други градове на страната. Всички, на които им бъде отказано убежище, ще бъдат връщани в първата страна от ЕС, в която са влезли.

Голямата опасност за ЕС е, че сред тълпите от мигранти могат да се укрият и терористи на „Ислямска държава“ или други екстремистки групировки. За съжаление последните трагични събития от Париж доказаха правотата на тази теза. За един от участниците в терористичните атентати вече е установено, че е минал заедно с мигрантските колони по така наречения Западнобалкански маршрут, съобщава ТАСС.

Източник: БГНЕС.