Басурин: Украинската армия използва системите „Смерч“ срещу опълченците

Украинските военни използват срещу опълченците системи за залпов огън „Смерч“. Това съобщи командващият щаба на опълчението в Донецката народна република Едуард Басурин.

„Противникът започна да използва системи, които по-рано не бе използвал. Това са системите „Смерч“, каза Басурин на пресконференция в четвъртък.

300 милиметровата далекобойна реактивна система за залпов огън (РСЗО) „Смерч“ е създадена в СССР и е предназначена за поразяване на далечни разстояния на всякакви групи цели, свързочни възли и обекти от военно-промишлената структура.

Басурин отбеляза, че опълченците не могат да попречат на изстрелването на тези ракети.

„Те стрелят от разстояние 70-80 км, ние нямаме ракети, които да попречат на изстрелването на техните… Атаката от „Смерч“ се води предимно от запад, от Днепропетровск, където и са били забелязани“, отбеляза той.

Според Басурин, през изминалото денонощие са загинали седем мирни жителя, а 44 са ранени.

„През изминалото денонощие са регистрирани 37 нарушения. Седем човека са убити, а 44 са ранените. 33-ма от тях са от Донецк“, каза той.

„В 22:55 ч. те удариха болница в Ленински квартал, в автомобил, който бе паркиран там… Също така техен снаряд удари и храм“, допълни Басурин.

„Ние евакуирахме около 1100 души от Углегорск. Днес ще обиколим къщите и ще търсим хора, които не са успели да напуснат града“, каза още той, като поясни, че евакуираните ще бъдат настанени в Макеевка и Енакиево.

По-рано Басурин съобщи, че са били  евакуирани повече от 1000 души, като хората са били извеждани от града буквално под артилерийския огън на украинската армия.

„Украинската страна не подписа писмото ни, обръщение за евакуация на мирното население от Углегорск. Ние трябваше да правим това под огъня на артилерията и с риск за живота си… При обстрела, подчертавам, на украинската армия“, каза той, като добави, че в сряда са били евакуирани около 80 души.

Басурин съобщи, че подразделенията на ДНР продължават да усилват позициите си около Дебалцево. „Ние постоянно регистрираме и унищожаваме колоните, идващи към Дебалцево“, каза той. При това, според него украинските военни стрелят от позициите си около жилищните сгради.

Загубите в личния състав на армията на ДНР са 7 убити и 32-ма ранени, съобщи Басурин.

Пленени са 52-ма украински войника само през последното денонощие, каза още командващият опълчението в ДНР.

Според Басурин опълченците са изправени срещу 30-40 хил. украински военни, на разположение на които са близо 300 танка, 1000 бронирани машини и до 140 РСЗО „Град“.

Басурин съобщи също, че през изминалото денонощие украинската армия е загубила три самолета. „Вчера бяха свалени два Су-25, останките на единия от които паднаха на територията на ДНР. Преди това бе свален още един самолет, както и един хеликоптер, но те паднаха на територията на военните. Търсихме пилотите, но не успяхме да ги открием, макар да видяхме, че катапултираха“, каза Бусурин.

http://www.youtube.com/watch?v=JDTiWPrmQwg

Последствията от обстрела в Донецк 04.02.2015 г.