Басурин: „Десен сектор“ оттегля подразделенията си от Донбас

Забранената в Русия екстремистка групировка „Десен сектор“ оттегля подразделенията си от линията на съприкосновение в Донбас. Това заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, предаде ТАСС.

„Десен сектор“ оттегля част от подразделенията си и ги прехвърля в Киев по заповед на командирите, – цитира думите на Басурин Донецката информационна агенция. – Във връзка с това нарушенията (на режима за прекратяване на огъня) за денонощието са по-малко“.

В неделя представителят на доброволческия украински корпус (ДУК) на „Десен сектор“ Андрей Шараскин заяви в ефира на телевизия „112“, че бойците от екстремистката организация са напуснали позициите си в зоната на провеждането на силовата операция в Донецка област и сега се намират в базите си. „Всички подразделения (на „Десен сектор“) са прехвърлени в базите по заповед на Дмитрий Ярош“, каза Шараскин, като отбеляза, че „Десен сектор“ няма за цел да ескалира ситуацията.

При това, лидерът на движението Дмитрий Ярош отрича батальоните да са напуснали позициите си в Донбас. „Всяка информация за преместването от мястото им на дислокация на ДУК ВС не съответства на действителността. Личният състав се намира в базите и изпълнява бойните си задачи в рамките на своите отговорности, защитавайки държавния суверенитет и териториалната цялост на страната“, пише той на страницата си във Facebook.

„Моля да не обръщате внимание на лъжливата информация, която се разпространява с цел дискредитирането на „Десен сектор“ и провокирането на кръвопролития“, пише още той.