Бастрикин: САЩ финансират разпалването на антируски настроения

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин счита, че парите, предвидени от САЩ за борба с „руската агресия“, се използват за разпалване на антируски настроения в съседните на Русия страни. Според него, формираната в РФ несистемна опозиция се подхранва с пари от САЩ, предаде РИА Новости.

„Извън всякакво съмнение е, че информационно-идеологическото „оръжие“ ще се използва и в бъдеще. За това свидетелстват увеличаването на разходите в държавния бюджет на САЩ по програми за т.нар. развитие на институтите за демокрация в граничещи с Русия страни, както и в държави от Средна Азия. Истинският смисъл на тези средства става очевиден от името на съответната „точка“ на разхода, която се нарича „борба с руската агресия чрез обществена дипломация и програми за външна помощ, както и създаване на устойчиво правителство в Европа“, заяви Бастрикин в статията си, публикувана в понеделник в „Коммерсантъ-Власть“.

Според него общо по тази точка за разходите през 2017 година САЩ са предвидили около 4.3 млрд. долара, от които близо милиард ще отидат за програми за т.нар. борба с корупцията и подкрепа на демократическите общества в съседни на Русия страни.

„Получените по-рано в рамките на тази програма пари вече са усвоени от различни обществени организации под предлог за съдействие на образованието, развитието на гражданското общество и други благи цели. В резултат на това се разпалват антируски настроения в съседни с Русия държави, формират се в РФ проамериканска и прозападна така наречена несистемна опозиция, разпространява се междурелигиозния и политическия екстремизъм вътре в страната ни“, каза още Бастрикин.