Балуевский: Паралелно със САЩ Русия създава собствени бойни лазери

Русия провежда разработките си на лазерно оръжие паралелно със САЩ. Това съобщи пред РИА  Новости бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените Сили (ВС) на Руската федерация генерал Юрий Балуевский.

Така той коментира изказването на ръководителя на управлението на военноморските изследване на ВМС на САЩ контраадмирал Матю Клъндър относно това, че изпитанията на лазерното оръжие на кораба за четирите месеца от експлоатацията им са „надминали всички очаквания”.

Както бе съобщено, новото лазерно оръжие, според военните, може да сваля ракети, да потапя катери и дори да унищожава дронове от военния кораб, на който вече е въведено във въоръжение.

„Мога да кажа само едно: развитието на военните технологии и създаването на модерни образци на съвременно ефективно оръжие се провежда паралелно във всички държави, които имат възможност за такива разработки”, каза Балуевский.

Известният военен експерт Игор Коротченко от своя страна заяви, че САЩ „последователно се занимават със създаването на оръжие на нови физични принципи”, и дадените изпитания показват, че очевидно носители на лазерното оръжие ще бъдат американските бойни кораби.

„В Русия също се провеждат съответните разработки, само че при нас е предвидено, че ще бъде разработен и създаден лазер с въздушно базиране. Разбира се, подобни разработки изискват концентрация на финансови ресурси, но те трябва да бъдат провеждани с цел да се поддържа в перспектива паритет с разработките на САЩ”, каза Коротченко.

Той отбеляза също, че Русия разполага с целия необходим научен и инженерен потенциал.

„Работата над  производството на родното лазерно оръжие се провежда без заимстването на каквито и да било части и компоненти, произведени извън страната”, поясни главният редактор на сп. „Национална отбрана”.

Заместник-директорът на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин предполага, че провеждането от САЩ на изпитания са насочени към създаването на нова качествена ПВО в близката зона.

„Американците стигнаха до извода, че единственият възможен вариант за използването на бойни лазери е тактическото ПВО, тоест ПВО в близката зона. С лазери могат да бъдат поразени малки цели като безпилотници или боеприпаси”, смята експертът.

Според него, американците вероятно разчитат на това, че могат да ги използват за унищожаването на малки кораби и катери.

Храмчихин е убеден, че ПВО в близката зона засега е единственият възможен и реален вариант за използване на бойните лазери.

„Днес малко или много, вече е ясно, че бойните лазери за друго не могат да бъдат използвани, тъй като проблемът с разсейването на лъчите на големи разстояния към този момент не е успешно разрешен”, смята Храмчихин.