Балканският път на наркотиците

През Балканския маршрут минават 80% от всички наркотици, предназначени за продажба в Европа. От лятото на 1999, когато в Косово пристигат войските на НАТО (КФОР), регионът се превръща в „гангстерски рай“ – територия, която евромафията счита за база на организираната престъпност и център за наркотрафик. Голяма част от незаконната дейност се извършва от семейни кланове, контролиращи територията в региона. Клановете са свързани помежду си с кръвна връзка и затова чуждият достъп до техните територии е невъзможен.

По данни от сръбски източници, Косово се разделя между мафиотските канали на три области. Първата – област Дреница, Дукачин, Лаба. Област Дреница свързва Черна Гора и Македония през градовете Призрен и Клина в посока Косовска Митровица. Тя се намира под контрола на „Група Дреница”, под ръководството на Хашим Тачи. Там се извършва нелегална търговия на оръжия, крадени автомобили, търговия с хора, акцизни стоки (цигари и бензин). Семейство Тачи е тясно свързано с албанската, македонската, българската и чешката мафия. Втората област обхваща общините Печ, Дечани, Дяково. Там действа „група Метохия“ с ръководител Рамуш Харадинай. Семейството на Харадинай работи с крадени оръжия, наркотици, акцизни стоки, крадени коли. Стоката се разпределя и продава в Македония, Сърбия (Санджак – Рашка) и Черна Гора. Третата област са общините Гнилане, Витина, Качаник. Тя е контролирана от семейство Мустафи. Основен профил – наркотици. Работят заедно с клана Харадинай. В Косово има и отделни кланове, които действат заедно с и под контрола на албанската (тиранската) мафия. Това са клановете Лука, Селими, Келмендини, Елшани, Сума, Суля и Бабалия.

Един от каналите, по които наркотиците от Турция се препращат към Италия, от там в Западна Европа, е през албанския град Тропоя към пристанищата Драч и Валона. Американското ЦРУ отдавна признава, че престъпните групировки от Косово са най-мощните производители и доставчици на наркотици в Европа. В Германия са изместили турско-кюрдската наркомафия, а в Унгария и Словакия косоварите контролират 90% от продажбата на наркотици, в Швейцария – 70%, в Дания – 50%, а във Франция – 49%. Голяма част от печалбата прибира Хашим Тачи (близо 150 милиона долара годишно).Парите се перат през частни банки и обменни пунктове.

Престъпността и тероризмът на Балканите са тясно свързани помежду си. Балканите са „обект на интереси” и коридор за най – големите мафиотски структури и за мрежата на „Ал Каида”. Обединява ги общият интерес – пари, канали за разпространение на наркотици, търговия с хора, най – вече от Централна Азия, които през Балканите се прехвърлят в ЕС. По този начин всяка година се печелят стотици милиарди долари. Европейската и албанската мафия са взели под контрол главните транспортни връзки Е-4 (Румъния – Сърбия до границата с Хърватия), Е-8 (България, Македония, Косово и Албания) и от там прекарват контрабанден алкохол, цигари, наркотици. Чрез прането на пари и подкупването на местните политици, Балканите скоро могат напълно да попаднат под контрола на мафията, която ще определя правилата на играта и ще избира нужните й политици.

Балканите се превърнаха в главния „хероинов път” на Европа. Тук съвместно действат албански и италиански групировки. На коридор Е-10 (Хърватия, Сърбия, Македония – Гърция), който е главна артерия на Западна Европа и Балканския полуостров, съединяващ се с Близкия и Средния Изток, работят до 50 хиляди членове на международната мафия. По достоверна и проверена информация от бившите ръководители на Министерството на вътрешните работи на Сърбия, албанската мафия взима от 60 до 70% от цялата печалба, реализирана от контрабандата и наркотрафика на Балканите. Албанската Cosa Nostra контролира политиците в Косово, като сред тях са Тачи, Харадинай и Чеку.

Мощта на албанската мафия се гради върху подчинение на кланове и племена. Събранието на клановете (понякога и 20 едновременно) се явява основният стълб на мафиотската „лоза”. Нейният предводител е едновременно и политически лидер. Албанската мафия не е единична пирамида с едноличен „кръстник – баща – дон”, а цяла система от пирамиди с многочислени „кръстници”. Част от тях отдавна са се преместили от Албания в Косово и Македония. Всичките са свързани с терористите от ОАК, а пък от своя страна ОАК с местните политически представители и ръководството на митницата, полицията и косовската армия. Имайки предвид постоянния ръст на производство на наркотици в Афганистан, който произвежда 90% от цялото количество хероин в света, доходите от наркотрафик в „независимо” Косово ще станат основно перо за приходи. Веднага след едностранното обявяване за независимост, Брюксел заговори за това, че в Косово вече окончателно ще бъде победена наркотърговията. Но никаква борба с мафията не е имало и няма да има. За какво да режеш клона на който седиш, като унищожиш единствения „отрасъл на икономиката”, даващ стабилен и висок доход, най-вече на структурите, които поддържат властта в „независимия” край. Това е изключително печеливш бизнес, както го определят много експерти, годишно изкарващ десетки милиарди долари.

Оказва се, че в момента целият регион (Албания, Косово и Западна Македония) е един голям склад за наркотици, където може да се печели от всичко. А борбата с наркотиците и наркотрафика ще бъде само в отчетите на международните организации, които рядко ще хващат по някоя малка рибка от „глутницата на наркохищниците“. По време на скорошната командировка в Сърбия, авторът се срещна с Марко Ницович, който е ветеран от МВР на Сърбия и няколко десетилетия се занимава с проблемите свързани с транзита на наркотици през Балканите.

На въпроса за това, защо толкова трудно върви борбата с наркотрафика и кой днес е основният наркотърговец на Балканите и в Европа, беше даден изчерпателен коментар: „Наркотиците на Балканите се контролират от албанците. Те водят кадрова политика и определят йерархията в сръбската мафия. Всичките наркотици от бившите азиатски републики на СССР (Таджикистан, Казахстан, Узбекистан) минават през Турция и България към нас. От Сърбия продължават на Запад. Албанците станаха по-силни от италианците. И аз не веднъж съм предупреждавал западните колеги, че албанската и косовската мафия ще бъдат за Европа най-големият проблем. Но те незнайно защо мислят, че аз мразя албанците и се опитвам да ги опетня. Аз дълго работих в Белградската полиция и бях началник в отдела за борба с наркотиците. Аз знам всичко за тях. Албанците имат свой език, свои традиции още от средновековието, закони, те имат много строга родствена връзка, родствената подчиненост е с много строга и здрава система. Тяхната религия е ислямът, което се явява най-големият проблем, защото полицията не може да внедри в албанската мафия свои хора, свои провокатори.Става дума за семейство, за голямо албанско семейство, където всички се знаят. В Германия всяка година сменят по 200 албанци-преводачи, които слушат телефонните разговори между албанците. Но всеки път полицейската информация се оказва достъпна за албанската мафия, постоянно има изтичане. В момента албанците могат да купят всекиго. Те имат много влиятелна албанска подкрепа по целия свят. Има 35 милиона кюрди, които живеят между Сирия, Ирак и Турция. Те също се борят за собствена държава, но никой на Запад не им помага и не ги подкрепя в това начинание. А заради 1,5 милиона албанци започнаха да бомбардират Югославия. Ето какво правят парите от наркотиците, контролирани от албанците. В Афганистан пет пъти се е увеличило производството на опиум. Това означава, че на албанците им трябват наркотици за бизнеса, а на „Ал-Каида – разузнаване и „бяла” структура в Европа и Америка. И те това го получиха с помощта на наркотиците.”
Въпреки всички предупреждения от страна на спецслужбите на Сърбия, Германия и други страни, засега албанската мафия и наркотърговците се оказват по-силни и влиятелни. Или може би с тях не искат да се свързват?

Константин Качалин – експерт по проблемите на Балканите (Москва), специално за ИА REGNUM