Балканският отговор на кримския референдум

Страните на бивша Югославия трябваше последни да критикуват правото на жителите на Крим на самоопределяне.

Повечето от тях получиха своята независимост именно чрез референдуми при подкрепата на Запада, а някои и по пътя на война. Ето защо днес учудват твърдите заявления, идващи от Балканите по кримския въпрос, и дори въвеждането от Черна гора на санкции против Русия. А именно тази страна най-силно зависи от руските инвестиции.

Чиновниците от Европейския съюз и САЩ в балканските страни веднага напомниха на правителствата за техните задължения. Например, ръководителят на представителството на Европейския съюз в Сърбия Майкъл Девенпорт каза, че украинската криза е много сериозна и Европейският съюз чака от „кандидатките подкрепа на своята външнополитическа позиция”.

При това, както съобщи първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич, Сърбия няма да се поддава на натиска на Брюксел и няма да въвежда санкции във вид на забраняване на влизане или „замразяване” на сметки на руски и кримски чиновници: „Сърбия е на път за Европейския съюз, тя спазва своите задължения, но няма да се отнася враждебно към Русия”.

В Босна и Херцеговина мненията също се разминават. Сръбският член на Президиума Небойша Радманович отбеляза следното: „Президиумът на Босна и Херцеговина няма да се присъедини към заявлението на Брюксел относно политическото положение в Украйна, защото в процеса на консултациите не беше постигнат консенсус сред неговите членове, което е необходимо по външнополитическите въпроси”,

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик честити на народа на Крим демократичния и добре организиран референдум и решението за присъединяване към Русия.

За Хърватска позицията на Русия по Крим е повече от неприемлива, но санкции все пак няма да има. Това е свързано с факта, че наближава туристическият сезон в Хърватска, където миналата година беше фиксирано съществено намаляване на броя туристи поради въвеждането на визи за руснаците, и сега страната не иска още повече да влошава икономическото си положение.

Словения също не признава референдума в Крим. Но словенският министър на външните работи Карл Ерявец смята, че „строгите санкции могат да подтикнат Русия към още по-твърди мерки, и тогава вратите за политическия диалог ще се затворят. Словения сред всички членки на Европейския съюз има най-добри отношения с Русия, тя е наш важен икономически партньор”.

Затова пък Черна гора и Албания се присъединиха към санкции на Европейския съюз, въпреки че в Черна гора руските туристи са 1/3 от общия брой – почти 300 000 души годишно.

Като цяло, външнополитическите крачки на балканските страни по кримския въпрос до голяма степен зависят от икономическите им връзки с Русия. Следвайки Брюксел и Вашингтон, те все пак се опитват прагматично да оценяват положението. Всички, освен Черна гора, която, както се вижда, заема откровено антируска позиция, като забрави за приятелството си с Русия в течение на 300 години.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_27/Balkanskijat-otgovor-na-krimskija-referendum-6669/