Балетният спектакъл „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ” с променена дата

Балетният спектакъл „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ”, който беше предвиден за 18.04.16г. в Зала 1 на НДК се отлага за 14.11.16г. от 20ч.

Идеята за създаването на балет по романа – шедьовър на Франсис Скот Фитцджералд е на фамилията на Денис Матвиенко. Сестрата на Денис, Алена Матвиенко участва активно в създаването на спектакъла. От момента на възникването на идеята до премиерата минават 2 години.

В едно свое интервю Денис Матвиенко споделя: „Периодът на 1920 -30-те. е много колоритно време за Холивуд, предизвикващо интерес както у режисьорите, така и у хореографите и дизайнерите. Стилът и музиката от това време са много ярки – това е благодатен материал за творческите натури. А историята за Гетсби е извън времето. От тази история спокойно може да се махне епохата, мястото, на което се развива действието, да се промени всичко, което я отнася към 1920г., но историята въпреки това ще си остане интригуваща. Тя е за любовта, самотата и за голямата мечта. История, в която всеки герой е личност. Трудно е човек да си представи по-подходящ сюжет за създаването на балет”.

Основната концепция на „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ” е да каже своята дума в балетното изкуство, да създаде нова форма и нов стил.

Но централната фигура в този  проект е основоположникът и изпълнител на главната роля Денис Матвиенко – 35 годишният премиер солист на Мариинския театър. За всички любители на балета творческият съюз с естрадния композитор Константин Меладзе е изненада. Невероятно талантлив, той е автор не само на популярни мелодии, но и на големи музикални произведения. Константин Меладзе в едно свое интервю споделя: „Мен ме въвлякоха в тази история, за да разширя диапазона на хората , които ще дойдат да гледат този балет. Това е съвременен балет. В него има много музика от 20-те години на 20 век, тоест джаз, симфонична музика и съвременни инструменти. Ще бъде разбираемо, ярко и стилно”.

Трупата, която работи над проекта, акцентира над това, че иска да представи „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ”, като едно зрелищно и ефектно шоу. В същото време Дуайт Роден е силно повлиян от колосите на руския класически балет Рудолф Нуриев и Михаил Баришников. Хореографът на постановката смята, че най-същественото е да се акцентира и да се разкаже историята на главния герой, да се покаже драмата и характера на Джей Гетсби чрез танца – ярък и зрелищен.

Всички закупени билети важат без презаверяване. Всеки, който е закупил билети за това събитие, може да ги върне на мястото, от което са закупени.

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg