„Бай Ганьо“ от Одеса гостува в София

Премиера на спектакъл „Бай Ганьо“ на Одеския български драматичен театър (ОБДТ) към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще се състои днес на сцената на Народно читалище „Славянска беседа“.

Българският театър от Одеса гостува в София по покана на Държавната агенция на българите в чужбина. Постановката на ОБДТ „Бай Ганьо“, по мотивите на разказите на Алеко Константинов, вече спечели награда „За оригинално реализиране на спектакъл по български текст“ на Международния театрален фестивал „Велко Кънев“ (Тополовград,  България, 2015) и за пръв път бе показан на одеска сцена на 9 септември 2015 г.

Станислав Садаклиев, художествен ръководител на Одеския български драматичен театър, споделя: „Нашата трупа за пръв път ще гостува в София. За нас това пътуване е доста вълнуващо, макар че не за пръв път сме на българска сцена. С голямо удоволствие ще представим нашата визия за „Бай Ганьо“ такава, каквато я виждаме в Бесарабия. Постановката е на български език, като много от думите са архаични, но това не трябва да притеснява зрителите. Самият факт, че идваме с театър в България, говори за безпроблемното участие на българската общност в Украйна в културния живот на Одеса.“

Българският театър в Одеса се възражда едва през 2013 г. Той е съществувал за кратко време преди 1940 г. Първата постановка „Рейс“, по мотиви на българския писател и драматург Станислав Стратиев, бе показана през 2013 г. Втората бе спектакълът „Декамерон“ по мотиви от творбата на Дж. Бокачо. Третата постановка е комедийният спектакъл „Аз плащам“ по мотиви на световноизвестната пиеса „Господин Амилкар“ на Ив Жамиак. Представленията се играят на български и руски език. Всички актьори са бесарабски българи и техни приятели, живеещи в Одеса. Идеен вдъхновител за създаването на Одеския български драматичен театър е Станислав Садаклиев от Болград. Идеята бе подкрепена и от Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

 

Източник: „Дума“.