Ахмед Доган: Русия се възражда като алтернатива за гарантиране на сигурността и мира

 

 

„В актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“. Това пише почетният председател на ДПС Ахмед Доган до Павел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София, съобщи epicenter.bg. Ахмед Доган е номиниран за награда във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа. На 6 декември т.г. Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи „Народное Единство “ – Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата. В отговор на проявеното уважение Доган разказва в писмото, че няколко пъти в живота му се е случвало да не приема или да отказва национални и международни награди. Но сегашното му номиниране приема с особена чест, защото в духовното си битие е бил „школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия“, но е бил „закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, пише Доган, че „който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя“.

Пред Епицентър Доган обяснил, че творчеството на Достоевски е ключ към разгадаването на човешката душа, чиято дълбочина и драматизъм никой не е обхванал така, както самият Достоевски. Той подчертал, че новите геополитически реалности ни изправят пред явлението „Тръмп“ и много внимателно трябва да се разчетат знаците за провала на демократите и възхода на републиканците в САЩ. Свидетели сме на срив на либералното статукво, на провал на неолибарализма, либералните послания вече не вършат работа, подчерта почетният председател на ДПС. Според него, надигащата се нова протестна вълна в света не е само следствие на популизма – процесите в развитието на човечеството са много по-дълбоки, а политическият елит се оказа неподготвен за даване на разумни решения.

Вижте целия текст на писмото на Ахмед Доган:

„До г-н Павел Журавлев
Ръководител на Представителството на
Россотрудничество на България,

Директор на Руския Културно-
Информационен Център в София

Уважаеми госпожи и господа!

Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни!

В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.

Тъкмо затова може би Русия няма „граници“. Тя винаги е била в друго измерение.

Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб.

С чест и почитание:
А. Доган (подпис)“