Астахов: Удължаването на срока на пребиваване на руското дете в норвежко приемно семейство е прекомерно

Решението на норвежката комисия да удължи срока на пребиваване в приемно семейство на детето, от чиито руски родители бяха отнети родителските права, е прекомерно и не е в интерес на детето. Това заяви упълномощеният по правата на детето в Русия Павел Астахов в Twitter.

Вчера комисията по делата на непълнолетните в норвежкия град Тромсьо прие решение да удължи срока на пребиваване на 5-годишното руско момченце в приемно семейство, въпреки исканията на родителите му и руското консулство, съобщи РИА Новости.

„Оценяваме даденото решение като прекомерно и несъответстващо с интересите на детето, лишено от правото да се види с родителите си вече 2 седмици. Все пак успяхме да постигнем свиждане на детето с родителите. Според норвежките стандарти – това е напредък, а според човешките – подигравка”, отбеляза Астахов. Той допълни, че руското външно министерство, дипломатите, адвокатите и родителите ще се стремят към връщането на руското момченце в най-скоро време в родното му семейство и родина.

На 8 октомври русначето бе изпратено в норвежко приемно семейство по разпореждане на службата за защита на детето. Момчето е взето направо от училище поради възникналите подозрения, че у дома то е подлагано на физическо насилие и тормоз. Повод за отнемането на детето от семейството му е станал разказът на момчето в училище за това, как майка му е извадила млечния зъб.

Според закона, приет преди няколко години в Норвегия, за недопустимо се счита всяко използване на насилие по отношение на непълнолетните, както и словесните заплахи, които могат да нанесат психическа травма у подрастващите.

Заместник-консулът на руското посолство в Киркинис Игор Лапицки по-рано съобщи, че делото ще бъде внесено за разглеждане в съда. Има вероятност обаче, това да не се случи, ако службата за защита на правата на детето отмени това решение.

„Всичко се случва, това е особена категория дела… Ако успеем на време да се включим и норвежката страна е настроена конструктивно, то има възможност заедно да обсъдим проблема, за да може детето да се върне обратно при семейството си”, отбеляза вице-консулът.