Асен Асенов: Ще има сближаване между САЩ и Русия, то е неизбежно

Събитията от последните дни с руските дипломати показаха, че двете партии в САЩ са се заровили в своите окопи и имат твърде различни позиции, нещо повече – демократите обещават доста тежки дни за новоизбрания президент при утвърждаването на неговия кабинет. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Асен Асенов, доктор по икономика, преподавател в Американския университет във Вашингтон:

Обама се опитва да защити своето политическо наследство и да намали влиянието на Доналд Тръмп върху общественото мнение, както и да засили своите козове в защита на „Обамакеър“, на програмата за здравеопазване, наред с другото и да омаловажи факта, че все пак Тръмп беше избран.

Моето очакване е, че ще има със сигурност сближаване между САЩ и Русия, то е неизбежно, допълни още Асенов:

В някаква степен то ще бъде и за сметка на едно раздалечаване на отношенията с Китай, защото Тръмп предлага доста сурови мерки по отношение на Китай. Ако има една държава в света, за която е най-вероятно да бъде печеливша от избора на Тръмп, това е Русия. Китай може да се окаже от губещите, но всичко това тепърва ще става ясно.

Цялото интервю с Асен Асенов можете да чуете от звуковия файл