Асад: Участието на Русия промени ситуацията в Сирия

Участието на Русия промени ситуацията в Сирия, заявил сирийският президент Башар Асад в интервю за телевизия NBC, предаде РИА Новости.

„Аз го попитах какво е променило ситуацията в Сирия. „Русия“ – отговори той без колебание“, написа в Туитър кореспондентът Бил Нили, интервюирал сирийския лидер в Дамаск.

В сряда вечерта телевизия NBC излъчи част от интервюто на Асад, но в него не присъстваше посочения епизод.

Според Асад, въздушните удари, които САЩ и съюзниците им нанасят по територията на Сирия, не спомагат за победата над тероризма.

„Сирийският президент Асад заяви, че бомбардировките на САЩ на страната му са незаконни, „несериозни и контрапродуктивни“, посочи кореспондентът на NBC, предаде ТАСС.

По думите му, Асад е заявил, че войната в Сирия „може да се спечели за няколко месеца“.

Сирийският лидер е казал още, че президентът на САЩ Барак Обама няма достатъчно воля, за да разгроми терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия.

Асад обърнал внимание на това, че Обама и предшествениците му на президентския пост в САЩ са имали на практика почти нулев опит в провеждането на външна политика.

На въпрос на журналиста, дали не се притеснява от факта, че милиардерът Доналд Тръмп – кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, няма външнополитически опит, Асад заявил: „А кой от американските лидери имаше такъв опит? Обама? Буш? Клинтън?“.

„Никой от тях няма такъв опит“, казал той, като добавил, че това е проблем за САЩ. Според сирийския лидер, поставянето на човек без какъвто и да било опит във външната политика в Белия дом е „опасно за страната като цяло“.

Както пише Нили в Туитър, останалата част от беседата със сирийския президент ще бъде излъчена в сряда и четвъртък на телевизионните канали NBC и MSNBC.