Асад: Турция, Саудитска Арабия и Катар поддържат терористите

Финансирането и доставките на оръжие за терористите става основно чрез Турция, с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за Чешката телевизия.

„Ако наистина искате да се борите и да ги победите, трябва да им се пресекат доставките на боеприпаси, оръжия, пари, които главно идват чрез Турция, с подкрепата на саудитците и катарците“, казва Асад. Той е готов да подаде оставка като президент, ако сирийците не гласуват за него на изборите, но сега няма да напусне поста си. „Разбира се, сега, в разгара на войната, не мога да кажа, че по някаква причина ще напусна поста си, в противен случай бих станал предател. Но когато дойде ред на избори, нека самият сирийски народ да вземе решение. Ако искат да ме видят начело на страната, с удоволствие ще остана на поста си. Ако не пожелаят – с удоволствие ще подам оставка. С това нямам никакви проблеми“, казва Башар Асад.

В Сирия ще има мир, ако Западът и неговите съюзници в Близкия изток спрат да подкрепят терористи, разбирайте въоръжената и невъоръжената опозиция, посочва Асад „Когато тези страни, които споменах – Франция, Великобритания, САЩ, Саудитска Арабия, Катар и други спрат подкрепата си за терористите“, посочва той в отговор на въпрос: Какво трябва да се направи, за да спре четиригодишната гражданска война в Сирия. „На следващия ден ситуацията ще се подобри, а след няколко месеца ще има мир в Сирия“, казва Асад.

Източник: БГНЕС.