Асад: Отношенията ни с Путин са много открити и честни

Президентът на Сирия Башар Асад поддържа постоянни контакти с руския си колега Владимир Путин. Това той заяви в четвъртък в интервю за телевизия NBC, предаде ТАСС.

На въпрос на журналиста колко пъти е говорил с Путин тази година, Асад отговори, че не може да каже конкретна цифра, но отговорът му бе: „Много пъти“.

Сирийският президент описа отношенията си с руския лидер като „много открити, честни и основаващи се на взаимното уважение“.

Попитан, дали Путин е искал нещо в замяна на помощта в борбата срещу терористите в Сирия, Асад отвърна: „Той нищо не е искал, поради простата причина, че неговата политика се основава на ценностите“.

По думите на сирийския лидер, „ние се борим със същите терористи, с които се борят в Русия, с които може би, предстои да се борят в Европа или САЩ и всяка друга точка по света“.

„Разликата между президента Путин и другите западни лидери се състои в това, че той ясно вижда това, а останалите лидери в Европа не го виждат“, каза Асад. „Ето защо намесата на Русия се основава на ценностите, както и на интересите на руския народ“, добави той.