Асад: За два месеца Русия направи повече, отколкото САЩ за цяла година

Повече от година САЩ провеждат кампания срещу терористите и резултатът бе, че радикалните ислямисти завзеха нови територии. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад, като допълни, че след ударите на руските военно-въздушни сили сирийската армия е започнала настъпление срещу бойците от „Ислямска държава“ по всички фронтове.

„Въоръжените сили на Русия за два месеца постигнаха повече в борбата срещу терористите в Сирия, отколкото алиансът на САЩ за година“, заяви Асад в интервю пред китайския тв канал „Феникс“.

„Преди началото на участието на руските сили (в операцията в Сирия) преди два месеца повече от година алиансът на САЩ провеждаше кампания срещу терористите и резултатът бе, че те завзеха повече територии и получиха още повече доброволци от цял свят. След руската намеса същите терористични групировки започнаха да отстъпват и да бягат с хиляди от Сирия към Турция и други страни, някои от които в Европа и други места. Това е факт“, заявява Асад в друго свое интервю, дадено за сирийската агенция SANA. По думите му, сирийската армия е започнала настъпление срещу „Ислямска държава“ „по всички фронтове“.

Припомняме, че от 30 септември Русия по молба на президента Башар Асад започна да нанася въздушни удари по обекти на „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“ в Сирия. За двата месеца от началото на участието си руските въздушно-космически сили са извършили над 2 хиляди бойни излитания, унищожавайки стотици радикални бойци и около 3 хиляди обекти на терористите. 44 крилати ракети бяха изстреляни от корабите на Каспийската флотилия, които успешно поразиха обекти на ислямистите.

Във вторник руската авиация започна да нанася масирани удари по позициите на терористите.