Архимандрит Партений за пребиваването на Даровете на влъхвите в Русия

Архимандрит Партений (Мурелатос), игуменът на светогорския манастир Св. Павел, който лично донесе християнската светиня  — Даровете на влъхвите в Русия, преди заминаването си от Волгоград, каза няколко напътстващи думи на вярващите, както и благодари града и жителите му за топлия прием, съобщи „Руска народна линия“.

„С Божията помощ, с помощта на Богородица, завърши месецът, в който Даровете на влъхвите бяха на територията на Руската Православна Църква (РПЦ). Ние си тръгваме от тук с най-хубави впечатления и бих искал да призная, че през цялото това време, наблюдавахме присъствието на Божията благодат чрез Даровете на влъхвите“,  каза архимандрит Партений.

„Благодарим на Бога, че през целия месец времето позволи на всеки желаещ, да се поклони пред светинята, а това е голямо чудо. Нашето пътуване в Русия не беше случайно, то не се случи просто така. Това пребиваване на реликвата е Божия промисъл, защото Господ знае за човешките нужди и прави всичко в тяхна полза. Надяваме се, че Господ е благословил целия руски народ, чрез пребиваването на светата реликва в Русия“, се позовава на думите на отеца, пресцентъра на волгоградската епархия.

Архимандрит Партений изрази своята обич към Русия и руския народ, като подчерта, че тръгвайки си от Русия, също е взел със себе си частица Божия благодат, която присъства там. „Молим се, Господ да е благословил този народ и да го закриля  и пази от изкушения и всяко зло, които връхлитат тази свята земя. Благодарим на всички вас, и там,  на Атон ще се молим за Света Русия“, каза в заключение архимандритът.

Архимандрит Партений (Мурелатос), игуменът на  манастира Свети Павел на Атон е един от най-почитаемите свещенослужители в православния свят. Старецът Партений служи на Атон повече от 57 години.

За Даровете на влъхвите

През една зимна нощ, преди 2000 години, в покрайнините на Витлеем, в полутъмния обор се родил Младенец. Мучали крави, конете трепкали насън, магарета неспокойно се въртяли върху сламените си постилки. Майката повила Младенеца, нежно го поставила в яслите и с любов се надвесила над новороденото. Неочаквано вратата на обора се отворила и в прашни, скъпи дрехи влезли трима източни царе (наричаме ги влъхви) с богати дарове в ръце. Влъхвите били не само владетели, но и учени: те наблюдавали небесните светила и когато забелязали на изток изгрева на чудна звезда, тръгнали след нея, за да се поклонят на Богомладенеца. Преданието е съхранило техните имена: Валтасар, Каспар и Мелхиор. За новородения Христос те донесли злато, ладан и смирна.

Ладан е скъпа ароматична смола от едно особено дърво, която в древността поднасяли в знак на особено благоволение. Със смирна, това скъпо благовонно масло,  помазвали умрелите. И така, злато – за Царя, ладан – за Бога, смирна – за Човека. Тези дарове на влъхвите се пазят и до днес.

Златото – това са 28 златни пластини с размери 5 и 7 см, с различна форма – трапец, четириъгълник, многоъгълник… Върху всяка има орнамент – най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж. Ладан и смирна – малки, големи колкото маслина топчета – те са около 70. Тези съкровища се пазят с голямо уважение в манастира „Свети Павел“ в Света гора, на Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа; тя няма цена, затова те са поставени в малки сандъчета, в каквито пазят мощите на светците.

vlyhvi

Честните дарове на влъхвите Божията Майка грижливо е пазела през целия си живот. И когато вече знаела, че й предстои да се раздели със земния си живот, тя предала даровете, заедно с ризата и пояса си в Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 г.

Византийският император Аркадий ги пренесъл в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите заминават за Атон – в манастира „Св. Павел“. Отнесла ги сръбската княгиня Мария. Там, където коленичила Мария, сега има издигнат кръст, който се нарича „Царицин“. По-късно наблизо бил изграден параклис, вътре в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.

Повечето руснаци биха искали да се поклонят на Пресветото тайнство на влъхвите

И днес от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога изнасят даровете от манастирската ризница – за поклонение от поклонниците и тяхното благоухание изпълва църквата. Монасите на Света гора забелязали, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони.

От 80-те години на ХХ век 2-3 предмета от даровете всяка година се изнасят от манастира за поклонение. Даровете на влъхвите, като една необикновена светиня, притежават Велика благодат. Те служат за източник на изцеление за много хора и са свидетелство за Господното пришествие в света..