Архийерей от УПЦ: Украйна ще спасят само молитвата и покаянието

През изминалата година и половина от началото на конфликта в Украйна от украинската православна църква Московска патриаршия (УПЦ МП) са били насилствено отнети близо 30 храма, но в същото време УПЦ МП е създало над 400 нови енории, съобщи в интервю за РИА Новости митрополит Борисполски и Броварски Антоний (Паканич).

„В зоната на въоръжения конфликт се озоваха пет епархии от нашата църква. Това са над хиляда храма и стотици хиляди вярващи. По време на бойните действия са разрушени близо десет храма, а над 70 са частично повредени. Три свещеника от нашата църква загинаха в Донбас. Много от нашите енориаши бяха принудително разселени. През последната година и половина около 30 храма от нашата църква се озоваха в състава на така наречената „Киевска патриаршия“. При това само в три от тридесет случая става дума за доброволно оттегляне на религиозна общност от състава на Украинската православна църква. Във всички останали случаи става дума за превземане на храмове в полза на „Киевската патриаршия“. Това е изключително печална тенденция“, заяви митрополит Антоний.

Той подчерта обаче, че това е по-малко от 1 % от общия брой енории на УПЦ, в състава на която днес влизат над 12 хил. Нещо повече, по думите на йерарха, само през 2014 г. в УПЦ са открити над 400 нови енории. „Така че, въпреки сложната ситуация, броят на общностите в нашата църква се увеличава“, отбеляза той.

„Но в дадения случай ние оперираме не просто със статистически данни. Ние си имаме работа с човешки същества, които незаконно са лишени от възможността да посещават родните за тях храмове. И това беззаконие се извършва с мълчаливото съгласие, и дори с участието на местните власти, при бездействието на полицията“, поясни събеседникът на агенцията и се оплака, че през последната година и половина отношенията на УПЦ с „Киевската патриаршия“, чиито представители пряко участват в превземането на храмовете на УПЦ, забележимо са се влошили и установяването на диалог е невъзможно, макар УПЦ да се старае да не задълбочава конфликта и да решава възникващите спорове изключително по законен път – в съда.

Според представителя на УПЦ, военно разрешаване на ситуацията в Донбас не съществува. „Днешните противници може да помири общата молитва. Та нали всеки иска мирно небе над главата си и щастливо бъдеще за децата си. Сега настъпи именно това време, когато трябва да се остави всичко настрани и да се отиде в храма. Чрез покаянието ние ще спасим и своите души, и бъдещето на народа, а също и нашето Отечество“, заяви представителят на УПЦ.