„Армата“ Т-14: кога ще бъде свален секретният гриф?

От танка „Армата“ Т-14 ще бъде свален от грифът „Секретно“, след като той постъпи на въоръжение и получи разрешение за експорт. Това завява зам.-шефът по специална техника на „Уралвагонзавод“ Вячеслав Халитов пред радиостанция „Звезда“. „Ако говорим за танка Т-14 „Армата“, мисля, че секретният гриф ще бъде свален, след като премине изпитателно-конструкторската работа и машината бъде приета на въоръжение от Министерството на отбраната на Русия, а също – и като получи паспорт за експорт и заявки за закупуване от чуждестранни партньори“, казва експертът, публикува БЛИЦ.

По-рано главнокомандващият Сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков заяви, че държавните изпитания на „Армата“ ще започнат през 2016 г. Генералът уточни, че изпитателно-конструкторските работи преминават в съответствие с обявените срокове.

Танкът Т-14 – е основен боен танк с ново 125-мм оръдие (в бъдеще се планира да бъде монтирано и 152-мм оръдие), разположено в дистанционно управляем корпус. „Армата“ е представител на новото поколение бойни танкове в руските Сухопътни войски. Той притежава принципно нови тактико-технически характеристики, както и нов автомат за зареждане на снаряди. Особеност на танка е отделното разположение на танкистите и бойната оръжейна част, което позволява да се запази живота на екипажа дори при детонация на снаряда.

На „Армата“ може да бъде сменяно разположението на двигателя от предно в задно, да се добавя или премахва съответното въоръжение и оборудване. Танкът има около 30 варианта на трансформация.