„Армата“: Живот след парада

На 9 май 2015 г., на парада по случай 70-годишнината от Победата, руските военни за първи път показаха новия танк „Армата“, както и двете платформи „Курганец“ и „Бумеранг“, които предизвикаха огромен интерес сред медиите по света.

Година по-късно тази техника „изчезна от медийното полезрение“, но според бившия главнокомандващ на сухопътните войски на Русия през 2016 г. вече трябва да започнат „масовите продажби на новия танк и БТР“. „Руски дневник“ провери дали това се е случило и има ли търсене на тази перспективна машина.

Тежката гъсенична платформа „Армата“

В света няма много държави, които произвеждат бронетехника, а и те не показват нови продукти особено често. В Русия беше осъществено мащабно обновление на военния парк с бронетехника в резултат на промяната в идеологията за военно строителство, която даде началото на преход от масова армия от мобилизационен тип към по-компактна и ефективно въоръжена армия.

„Армата“ е основата, на която ще бъде създадена цяла платформа от тежки машини, способна да действа в сложни условия с огнево противодействие: основен боен танк Т-14 „Армата“, тежката БМП – Т-15, САУ „Коалиция-СВ“ и БРЕМ Т-16.

За непълната година, откакто се проведе парадът на Победата 2015 г., стана ясно, че в най-близко време ще започне масово въоръжаване с тази техника. До 2020 г. Т-14 „Армата“ ще бъде приета на въоръжение само в някои поделения. Засега са произведени 20 танка като мостри. От експлоатацията в руската войска ще станат ясни недостатъците, за да могат да бъдат отстранени преди да започне масова продажба.

Доставката на тежките БМП Т-15 и САУ „Коалиция-СВ“ вероятно ще започне или едновременно или малко по-късно от приемането на въоръжение на Т-14.  Междувременно руската промишленост вече усвоява производството на окомплектовката за „Армата“ – през 2015 г. започна серийното производство на керамичната броня, двигателните връзки и радиоелектронните системи за тежките платформи.

Едновременно с това се работи и по възможностите за износ на тази техника, базирана на платформата „Армата“. Това би позволило да се намали стойността на единичната бройка, която ще се произвежда за руските въоръжени сили.

Средна гъсенична платформа „Курганец-25“

„Курганец-25“ е средният брат от тройката нова бронетехника, който е почти с 10 тона по-тежък от най-съвременните в момента в руската армия – БМП-3. При това, за разлика от Т-15, „Курганец“ може да плува. Бъдещият екипаж на тази машина може да разчита на мощно въоръжение и съвременни активни и пасивни защитни системи. Машината трябва да успее да опази живота на екипажа значително по-добре от БМП, която сред военните е получила прозвището „братската могила на пехотата“ (от първите букви на абревиатурата).

На базата на новата платформа е възможно да се конструират различни модули, което позволява на нейна основа да бъдат създавани както БМП, така и БТР. Според предварителните планове изпитанията на машината трябва да приключат през 2016 г., а серийното производство да започне през 2017-18 г. През есента на 2015 г. първият вицепрезидент на концерна „Тракторни заводи“, където се произвежда платформата „Курганец“, – Алберт Баков, заяви, че сроковете за завършване на научно-изследователските и опитно-конструкторски работи се преместват с една година, а изпитанията ще започнат през 2017 година.

Средна гъсенична платформа „Бумеранг“

„Бумеранг“ трябва с времето да замени в руската армия семейството на колесните бронетранспортьори БТР-80 и БТР-82, както и по-старите модификации. За разлика от тях, новата машина има брониране, способно да удържи куршуми от едрокалибрен пистолет и даже граната; може и да плува – при това с различни конфигурации на модулите. На тази основа ще бъде създаден както бронетранспортьор, така и колесна БМП.

В началото на 2016 г. генералният директор на „Военно-промишлената компания“, която произвежда новия БТР, – Александър Красовицки, обяви началото на изпитанията на „Бумеранг“. Планирано е серийното му производство да започне през 2017 г., а мащабната доставка за войските – през 2019 година.

Както в случая с „Армата“, така и производителите на „Курганец“ активно търсят чуждестранни купувачи и партньори за окончателна окомплектовка на изделията. Това обяви и Красовицки, като допълни, че оглавяваното от него предприятие ще бъде готово да доставя „Бумеранг“ за износ, веднага щом получи разрешение от държавата.

Източник: „Руски дневник“