„Антонов“ отказа да кръсти новия украински самолет в чест на Бандера

Украинското конструкторско бюро „Антонов“ завърши конкурса за народно наименование на военно-транспортния самолет Ан-178, след който самолетът няма да бъде кръстен на украинския националист Степан Бандера поради политическия оттенък, който доби конкурсът. За това се съобщава на страницата на компанията във Фейсбук, предаде gazeta.ru, цитирана от „Руски дневник“.

Отбелязва се, че конкурсът за народно наименование на новия транспортен самолет Ан-178 е завършил, постъпили са около 5 хил. предложения.

„След обявяването на междинните резултати от гласуването, в мирния ход на народния конкурс се намеси политиката. Борбата за наименованието стана повод за международни политически баталии“, се казва в съобщението.

Предприятието отбелязва, че не може да допусне използването на марката „Ан“ в политически противопоставяния, „поради което новият транспортен „Ан“ ще остане в международната класификация като Ан-178“.

При това компанията съобщава, че най-много гласове в конкурса са получили следните предложения: Амет-Хан Султан, Степан Бандера и Киборг.

„Участниците, които първи са предложили тези варианти, ще получат брандирани модели на самолета АН-178“, съобщава предприятието.

По-рано бе съобщено, че украинското конструкторско бюро „Антонов“ може да кръсти новия самолет Ан-178 в чест на украинския националист Степан Бандера.