Анкара не смята унищожаването на руския самолет за враждебен акт

Турция не смята инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24 през ноември 2015 г. за враждебен акт по отношение на Русия и се надява на възстановяване на руско-турските отношения. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, предаде РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че Русия иска да възобнови отношенията с Турция и очаква от Анкара конкретни стъпки в тази насока, но засега няма такива. Той добави, че става дума за извинения от турска страна и компенсация на щетите за сваления от Турция над сирийска територия руски бомбардировач. Турската страна твърди, че е свалила самолета над своя територия.

„И от руска страна, и от турска има желание за подобряване на отношенията. Ние от самото начало казахме, че не сме имали намерение да разваляме отношенията, не сме имали такава мисъл – да свалим самолета и да създадем криза. Когато срещу самолета, нарушил въздушното ни пространство, е бил произведен изстрел в рамките на правилата за отбрана и не е била известна неговата принадлежност. Става дума за инцидент, продължил само 9 секунди. Турция не е искала преднамерено да свали руския самолет, тоест враждебен акт по отношение на Русия не е предприеман. Затова се надяваме, че отношенията между Русия и Турция отново ще се върнат на предишното си равнище“, заяви Куртулмуш в ефира на телевизия TGRT Haber.