Анкара и Москва продължават курса на сближаване въпреки убийството на руския посланик

Русия, Турция и Иран обявиха, че са готови да посредничат за постигане на мирно споразумение в Сирия и няма да искат свалянето на президента Башар Асад. За това са се разбрали външните министри Сергей Лавров, Мохамад Джавад Зариф и Мевлут Чавушоглу по време на тристранна среща в Москва.

epa05683313 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (2-L) meets with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (2-R) and Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (R) in Moscow, Russia, 20 December 2016. The trilateral meeting is held to discuss the situation in Syria and crisis settlement in the country. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Разговорите се проведоха само часове след убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара и демонстрираха, че засега няма обтягане на отношенията между Русия и Турция.

Тримата първи дипломати излязоха с обща резолюция, в която посочват, че „са готови да улеснят подготовката на споразумение между сирийското правителство и опозицията, за което вече се водят преговори, и да станат негови гаранти“.

Много неща около евентуалното примирие обаче все още не са изяснени. Русия е най-важният съюзник на сирийския президент Башар Асад, докато Турция досега бе един от най-твърдите му противници.

Обща борба срещу терористите, Асад – остава

 „Русия, Иран и Турция са съгласни, че приоритет в Сирия е борбата срещу тероризма, а не отстраняването на правителството на Башар Асад“, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

САЩ и останалите западни страни обаче настояват за оттеглянето на Асад, а интересите на Турция са основно да се предотврати консолидация на кюрдските сили. Освен това Москва не признава за легитимна опозицията в Сирия и не разграничава различните бунтовнически групи, доближавайки се до позицията на Асад, за който всички те са терористи.

Лавров каза, че Турция и Иран споделят мнението на Москва, че да бъде държан Асад отговорен за интензифицирането на конфликта е недвусмислен опит да се измести вината от терористите.

„Абсолютно са неприемливи опитите да се представят нещата така, сякаш подкрепата за легитимния режим в Сирия в борбата му с тероризма само засилва терористичната заплаха“, заяви Лавров.

С тази „абсолютно провокационна, извратена, неприемлива логика“ някои се опитват да отклонят удара от терористите, да ги оправдаят, да спрат борбата срещу тях, подчерта руският външен министър.

Според Лавров евакуацията на сирийския град Алепо ще бъде завършена най-много до два дни. Той добави, че тя е станала възможна, защото Русия, Турция и Иран са използвали влиянието си за целта, след като Международната група за подкрепа на Сирия не е успяла да наложи своите решения.

Турският външен министър Чавушоглу каза, че трябва да бъде прекратена подкрепата за всички групировки, идващи в Сирия отвън, като добави, че е грешно да се сочи с пръст само една страна. Според него турската военна операция за изтласкване на „Ислямска държава“ от сирийската граница продължава край град Ал Баб и тя няма скрити цели.

По същото време в Москва се проведе и среща на военните министри на Русия и Турция Сергей Шойгу и Фикри Ъшък.

„Убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов е свързано с борбата на Русия срещу международния тероризъм“, заяви Шойгу.

Няма индикации за влошаване на отношенията

Русия и Турция заявиха, че сближаването между тях няма да бъде прекратено след покушението на руския посланик в Анкара.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че убийството на Андрей Карлов ще „накара всички ни да се борим още по-решително с тероризма“.

Той съобщи, че руска делегация от агенти на службите и следователи е пристигнала в Турция и ще работи съвместно с турските власти в разследването на убийството на Карлов, извършено в изложбена зала в турската столица.

Съвместното разследване е било договорено в телефонен разговор между президентите на Турция и Русия. „Ние трябва да знаем кой е насочил ръката на убиеца“, заяви Владимир Путин и допълни: „Отговорът на убийството на руския посланик в Турция трябва да бъде засилване на борбата срещу терора.“

Лавров каза, че всичко това прави настоящата му среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу „още по-актуална“.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, заяви, че убийството на Карлов няма да бъде бариера за по-нататъшни преговори.

Целта на убийството, в крайна сметка, е да пречупи нашите усилия за намиране на мирно решение в Сирия. То по никакъв начин няма да застраши този процес, каза Песков, който преди години е бил дипломат в руското посолство в Анкара.

Преди година Турция свали руски самолет, като твърдеше, че той е навлязъл във въздушното й пространство.

Това накара Путин да наложи икономически санкции на Турция, които бяха отменени едва след като турският президент Реджеп Ердоган се извини за случилото се и поднесе съболезнования за убития руски пилот.

Независимо от затоплянето на отношенията между Турция и Русия, както и последните им опити да договорят евакуацията на десетки хиляди цивилни от Алепо, различията помежду им за изхода от сирийската криза остават сериозни.

Русия, която предоставя военна помощ на Асад, завоюва ново, по-голямо влияние в Близкия Изток, докато подкрепяните от Турция сирийски бунтовници претърпяха серия тежки поражения.

Преди началото на съвместните им преговори във вторник външните министри на Русия и Иран Сергей Лавров и Джавад Зариф поставиха цветя пред портрета на убития руски посланик Андрей Карлов.

Снимка на дипломата с траурна черна лента е изложена в една от сградите на руското министерство на външните работи. До нея стои руско знаме, също с черна лента. Цветя пред портрета на Карлов постави по-рано и първият дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу.

Карлов бе застрелян в понеделник вечерта при откриването на фотоизложба в Анкара. Турските власти съобщиха, че нападателят, ранил още трима души, е ликвидиран на място от местните сили за сигурност. Руското външно министерство определи инцидента като терористичен атентат.

Преди да простреля Карлов, 22-годишният нападател Мевлут Алтинас извика „Не забравяйте Алепо!“ и заклейми руската подкрепа за обсадата на сирийския град от силите на Башар Асад. „Който участва в тази жестокост, ще си плати за това“, извика той, преди да бъде застрелян от турски специални части.