Анкара забрани влизането в страната на главния редактор на Sputnik-Турция

Главният редактор на Sputnik-Турция Турал Керимов съобщи пред РИА Новости, че турските власти са наложили забрана за влизането му в страната и са го лишили от акредитация.

„Служителят на граничната служба ми взе паспорта и ме изпрати в пункта за проверка на пристигналите пътници, където ме задържаха няколко часа без обяснение. След това ми дадоха документ, в който пише, че аз съм пътник, на когото е забранено влизането в Турция. В документа също нямаше никакви обяснения. Беше ми отнета и журналистическата карта, след което ми предложиха да се върна обратно в Русия с първия полет“, каза Керимов.

Той добави, че инцидентът се е случил на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Миналият четвъртък в Турция сайтът на руската агенция Sputnik бе блокиран. В събота турските медии съобщиха, че съдът в Анкара е утвърдил решението на управлението по телекомуникации и връзки за блокиране на достъпа до редица сайтове на територията на страната, сред които е и сайтът на руския Sputnik.

Всичко това се случва броени часове след излъчването на предаването “Пряка линия”, в което руският президент Владимир Путин отправи остри критики към политиката на Реджеп Ердоган и коментира руско-турските отношения, ситуацията в Нагорни Карабах и кюрдите.