Ангелкова: Ще работим с Русия за 40% ръст на руските туристи у нас и през лято 2017 г.

България и Русия ще работят заедно отново за 40% ръст на руските туристи у нас и през лято 2017 година. Това каза пред Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на посещение в Москва и се срещна с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов.

„Важно е ръстът, който постигнахме през 2016 година, да го има и през 2017 година и да се борим отново за 40% ръст. Това ще бъде изключителен успех. Има потенциал това да се случи, важно е да продължи сътрудничеството между Русия и България, да продължи рекламата на българския туристически продукт.

Важно е България независимо от политическата ситуация да продължи своето активно присъствие на руския туристически пазар и да участва на големите изложения. Продължаваме с организирането на кръгли маси по въпросите на туризма между България и Русия, на които да присъстват представители на бранша и местните власти.

Трябва да продължи да се насърчава детският туризъм и детските лагери, културно-историческият туризъм, балнео и спа туризмът, да се начертаят конкретни маршрути за руските туристи. Усилията трябва да продължат, за да имаме пак добри резултати.

Трябва да се запазят облекченията за визовия режим за руски туристи и да продължим да работим за още по-големи облекчения“, каза още министър Ангелкова. Според нея ако усилията продължат да се надграждат, България ще може отново да бъде призната като дестинация номер 1 за семейна почивка за руските туристи.

„Г-н Сафонов подчерта усилията на българското правителство по отношение на това да се гарантира сигурността на руските туристи у нас. Още миналата година на среща на премиера Бойко Борисов с г-н Сафонов се пое този ангажимент и се изпълнява изключително успешно и през летния сезон, и сега през зимния сезон“, каза още министър Николина Ангелкова.