Ангелкова: Успешно приключи почивката на децата от Русия в лагер „Чавдар“ в Обзор

През цялото време действията на българските институции бяха координирани лично с председателя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов

Успешно приключи ваканцията на руските деца, които бяха на почивка в детския лагер „Чавдар“ край Обзор, групите са финализирали отдиха си по план и са заминали по родните си места. Това установи министърът на туризма Николина Ангелкова при съвместна проверка на място, извършена с кмета на Обзор Христо Янев.

Последните групи са отпътували за Санкт Петербург с два полета на 1 и 8 август. В момента в лагера няма групи, уточняват се финансови въпроси с наследниците на собственика на базата.
В средата на юли до Министерството на туризма дойде сигнал, че след внезапната смърт на собственика на лагер „Чавдар“ неговите наследници са установили, че  банковите му сметки са празни.
Тогава благодарение на съвместните действия на институциите, бързата реакция на премиера Бойко Борисов, на министъра на туризма Николина Ангелкова и на община Несебър, отдихът на вече пристигналите деца от Русия продължи без проблеми, както и на следващи групи с вече планирана почивка в лагера в Обзор.

През цялото време действията на българските институции бяха координирани лично с председателя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов.

В момента се провеждат процедури с наследниците на  собственика и лагерът ще остане затворен до финалното им приключване, каза министър Ангелкова. Само преди дни руската агенция „Интерфакс“, цитирайки пресслужбата на „Ростуризъм“, съобщи, че „всички организирани детски туристически групи са приключили успешно почивката си в българския лагер. Всички права на децата, почивали в България, са спазени. Детските групи са почивали пълноценно и са се върнали по домовете си в съответствие с планирания график“.

„Федералната агенция по туризъм на Русия и Министерството на туризма на България съвместно са гарантирали разрешаването на форсмажорната ситуация“, коментира лично председателят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, цитиран от „Интерфакс“.