Ангела Меркел изключва всякакво сътрудничество с Башар Асад

Германският канцлер Ангела Меркел изключва всякакво сътрудничество със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу джихадистите от Ислямска държава.

Според нея мнозинството сирийци, потърсили убежище в Европа, бягат от неговия режим. Международният съюз срещу ИД не включва Асад и неговата армия. Нека не забравяме, че повечето бежанци дойдоха при нас, бягайки от Асад, заявява тя ви интервю за в. „Аугсбургер Алгемайне“. Той (Башар Асад) продължава да хвърля варели-бомби над собствения си народ, не може да има бъдеще за него начело на държавата, подчертава Меркел и призовава за политическо решение на конфликта по пътя на преговори между режима и неговите противници. Както вече бе съобщено, Германия реши да се присъедини към западната коалиция, която извършва въздушни удари по обекти на джихадистите в Сирия, изпращайки разузнавателни самолети.

През седмицата главните групировки на сирийската политическа и въоръжена опозиция се съгласиха да преговарят с Асад под натиска на международните им съюзници, но поискаха той да се оттегли в още в началото на евентуален преходен период, публикува bgnes.com.