Анализатор: Само слепите не виждат, че Русия спасява Европа в Сирия

В интервю за вестник Atlantico, специалистът по международни отношения, Роланд Ломбарди, заявява, че целите на Русия в Сирия не само не представляват заплаха за западна Европа, но и има пълно съвпадение на целите.

„Трябва да си идиот или слепец, за да не видиш, че в преследвайки целите си в Сирия, Русия защитава интересите на Европа и Франция“, продължава Ломбарди.

Според анализатора, заплахата идва от Турция и Саудитска Арабия, смятани от запада за съюзници. В момента двойната игра на тези държави със терористите от ИД и желанието им да качат на власт салафитите и „Мюсюлманско братство на власт във всички държави попаднали във вълната на „Арабската пролет“, в момента са напълно очевидни.

Саудитска Арабия и особено Турция стават все по-изолирани и изгубиха много. В пристъп на паника, Анкара със подкрепата на Рияд прибързано заплаши със нахлуване в Сирия, където целта няма да са бойците на ИД, а спасяването им от Кюрдите, които са ценен съюзник за запада.

„Ердоган разчита на ескалация на конфликта и грешка на Русия за да се задейства пети протокол на НАТО за да му бъде помогнато. Но това се превръща в бедствие. Трябва да се очакват нови провокации както със свалянето на руският Су-24 миналата година“, добавя Ломбарди.

В тази връзка, анализаторът изрази надежда, че Русия няма да попадне в капана на Турция и се надява, че САЩ ще упражнят влиянието си върху Анкара за да се урегулира напрежението.

„При положение, че остава по-малко от година до края на мандата на Обама, на него не му трябва пълно мащабна война със Русия за сметка на съюзните Турция и Саудитска Арабия“, заяви събеседникът на Atlantico.

Той смята, че предложението за мирно решение в Сирия от страна на Русия е най-сериозното, рационалното и обслужващо в максимална степен интересите на всички.

Кремъл вече успя да си осигури подкрепата на Иран, Китай, Египет, Йордания, ОАЕ и дори Израел, а това води след себе си и привличането на кюрдите. Дори САЩ постепенно преосмислят позицията си относно уреждането на конфликта, заключва Ломбарди.