Анализатор: Руско-китайското учение не е „игра на мускули”

Съвместното руско-китайско учение „Морско сътрудничество 2015“ няма нищо общо с японо-американския алианс, насочен към разработването на общ отговор на заплахите срещу морската безопасност, пише научният сътрудник от Китайската академия за социални науки за Цзян И Global Times.
„Западът се опасява, че Москва и Пекин използват учението, за да покажат военни мускули в лицето на Вашингтон и Токио, но това е погрешно възприемане на ситуацията“, посочва той.
Аналитикът подчертава, че Пекин провежда учения с много други страни, затова не е правилно да се говори за създаването на „военен съюз“. Москва и Пекин не се обединяват заради наличието на общи врагове, подчертава той.
САЩ укрепват съюза с Япония и Южна Корея и в същото време възприемат укрепването на връзките между Москва и Пекин като „тревожен сигнал“ за международната сигурност, допълва експертът. Цзян И предполага, че именно това може да послужи като ескалация на обстановката в света и да доведе до засилване на позицията на военните блокове.
Съвместни учения между Русия и Китай се провеждат от 2012 г. и китайските дипломати неведнъж са подчертавали, че Пекин изповядва „политика на необвързаност“ (към военни блокове) и ученията не са насочени към трета страна.
„Западните страни трябва ясно да разберат по какъв начин ще се развият двустранните отношения между Китай и Русия и не трябва да оценяват с предубеждение китайско-руската сътрудничество“, посочва в заключение анализаторът.