Анализатор: Опитите на САЩ да изплашат Русия с военни учения предизвикват смях

Прибалтика съвсем не страда от „руска агресия“, както смятат американските генерали. Основният враг на тези страни е Вашингтон, който ги използва, за да провежда политика на сдържане по отношение на Москва. Такова мнение изказа военният анализатор и писател Брайън Клафли, предаде РИА Новости.

„Какъв е смисълът Русия да заплашва прибалтийските държави? Ако Москва наистина искаше да навреди на тези страни, тя можеше лесно да го направи, като прекрати доставките на газ“, предполага анализаторът.

Клафли подчертава, че е безумна самата мисъл за това, че Москва готви „военно нахлуване“ в Прибалтика. Истинска вреда на тези страни нанася политиката на санкции по отношение на РФ. Така, латвийският, литовският и естонският износ за Русия пада с 18-25 %, което се равнява на загуби за тези страни в размер на около 780 млн. долара.

В същото време Вашингтон продължава да увеличава военните си сили в Прибалтика, в близост до руските граници. Клафли отбелязва обаче, че Москва не биха я спрели и 100 американски танка, ако тя наистина искаше да нахлуе в страните от Балтика.

„С тези конфронтационни номера САЩ и НАТО искаха да наплашат Русия, но опитите им предизвикаха единствено смях“, счита Брайън Клафли.