Анализатори: Едва ли САЩ ще се извинят за бомбардировките на Хирошима и Нагасаки

Малка е вероятността САЩ да поднесат извинения на Япония за атомната бомбардировка на Хирошима и Нагасаки, тъй като Вашингтон продължава да поддържа мита, че вътрешната и външната му политика винаги е вярна, смятат анкетираните от агенция Sputnik международни анализатори.

„Считам, че правителството на САЩ като цяло иска да поднесе извинения за страданията на мирните граждани по време на Втората световна война, но извинението би означавало признание от страна на САЩ, че тогава те са постъпили неправилно. А това е много по-трудно да бъде направено за всяко правителство“, заяви директорът на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени Ханс М. Кристенсън.

Според него, САЩ са смятали Япония за агресор, който „преднамерено е причинявал огромни страдания на мирни граждани“. Това е принудило САЩ да започнат военна операция, за да спрат Япония.

„Разбира се, оцелелите от бомбардировките заслужават извинение. Мисля, че те заслужават репарации. Въпреки това, ние сме далеч от тази стъпка: виновникът първо трябва да признае, че не е бил прав… Нито Конгресът, нито изпълнителната или съдебната власт на САЩ са стигнали до това признание. Остава да се надяваме, че това ще направи следващото поколение“, отбеляза представителят на службата по ядрена информация и ресурси (NIRS) Мери Олсън.