Ами ако морето се подкваси?

Безделието е майка на всички човешки пороци. Това потвърждава с обиколките си из медиите „народният представител” от ПГ на ГЕРБ Методи Андреев, бивш председател на Комисията за разкриване на досиетата на ДС, бивш костовист, после михайловист, а днес гербер.

Поради нямане на работа, човекът дава политически съвети от телевизионния екран. И се жалва, че идеите му не намирали достатъчно отражение…

След интервюто, което даде пред агенция „Фокус” по повод пребиваването у нас на група руски рокери, наречени „Нощните вълци”, на 4 юли той се отропа и в предаването на „Тв плюс” „Свободна зона” с водещ Георги Коритаров. Защо борецът срещу ДС Методи Андреев, както и нему подобните Антон Тодоров, Иван Сотиров, Евгений Михайлов, Гроздан Караджов и т. н. „демократи”, търсят поле за изява точно в пещерата на „Агент Алберт” – тайна великая эст! Вероятно защото пред един гузен телевизионен водещ по-лесно минават съждения, изпълнени с късен антикомунизъм и разобличавани от световните събития евроатлантическа демагогия и русофобия. Особено такива, че Русия е агресор и окупатор, дестабилизиращ Украйна, Европейския съюз и Черноморието. Постоянната тема на техните оплаквания е руската „анексия” на Крим, подарен щедро от Хрушчов на Украйна през 1954 г. Подарен, без никой да попита жителите му, за разлика от „анексията” на Путин, извършена след референдум сред кримските жители.

Последната изява на Методи Андреев в студиото на „Свободна зона” обаче удари дъното на политическата и журналистическата нищета. Защото участниците в своеобразното „риалити” лансираха и обсъждаха една идея, на която ще се смеят и гаргите. А именно, България да предложи на срещата на НАТО във Варшава зоната на Черно море да бъде демилитаризирана… понеже Русия, както твърди и президентът Плевнелиев, била нарушила драстично баланса на силите в Черно море, превръщайки го в свое вътрешно езеро. А пък Турция, отритната от ЕС, поела курс на деескалация на турско-руските отношения, обтегнати след свалянето над Сирия на руския бомбардировач Су-24. Така била осуетена възможността за сформиране на Черноморска флотилия, съставена от кораби на Турция, Румъния, България, Украйна и Грузия. На тази идея, междувпрочем, се противопостави българският премиер Бойко Борисов, докато президентът Плевнелиев първо заяви, че подкрепяме румънската инициатива, а след това декларира, че можем да участваме само ако има решение на НАТО…

При посещението си в София украинският президент Порошенко предложи сформирането на флотилия от кораби само на Украйна, Румъния и България, но българското правителство се въздържа. Засега. Ето защо „умните, честните и красивите” от пещерата на „Свободна зона” обсъждаха въпроса за демилитаризацията н Черно море като предложение на България „за доброто на всички”. Г. Коритаров отбеляза, че и полският външен министър е намекнал, че НАТО ще направи такава оферта на Русия, че тя ще се оттегли от Украйна. Да не би да й предложат членство в НАТО или в ЕС? Зер, Евросъюзът след британския референдум е заплашен с разпад, а НАТО отдавна се е обезсмислило, поради липсата на мотив за съществуване…

Що се отнася до българската оферта за демилитаризиране на Черно море, Русия или ще я игнорира и окарикатури, или ще я приеме частично, ако Крим бъде признат за част от Руската федерация. След като „промотърите” на идеята за демилитаризирана зона в Черно море са убедени, че рано или късно там ще има натовска флотилия и силите ще бъдат изравнени, надеждата им да излъжат Русия прилича на колебанията на циганина, който въпреки всичко се надявал морето да се подкваси: „Знам, че е невъзможно, но ако вземе да стане!”

И какви са техните аргументи? Това, че не може защитният вал на НАТО да минава само през Прибалтика и Полша, оставяйки на произвола страните членки на Алианса в Черноморския регион. Да не би Русия да развръща военни бази и войски по границите им, или да разполага системи за ПРО? Тя ли взриви електрическите стълбове на далекопровода за Крим, или украинските националисти? Кой забрани българския език в Украйна? Киев или Москва? Сега сънародниците ни от Одеска и Херсонска област искат от Порошенко същата автономия, каквато той обеща на кримските татари, но вероятно ще им бъде отказана. Защо тогава трябва ние да се кахърим за киевската хунта? Нали самият Обама каза, че Украйна е управлявана от идиоти, на които не би поверил дори да чистят моравата пред Белия дом от изпражненията на неговия домашен любимец Бо? Който другарува с идиоти, не е много различен от тях…

Нашите „анализатори” не виждат нищо нередно и в това най-безпомощната във военно отношение държава да предлага на една велика сила да се разоръжи едностранно, за да докаже своето миролюбие. Нали България няма какво да демилитаризира при наличието на само две фрегати на преклонна възраст и почти без въоръжение?! От наша страна са гарантирани „мирът и любовта” в Черно море. Остава само разни военни фрегати да не се мотаят назад-напред по плажовете на Бойко Борисов. Най-смешното е, че самият Борисов не е запознат с хитрото начинание на Методи Андреев и Георги Коритаров. Може, значи, да му сервират една изненада на натовската среща на върха в Полша. После и да качва инициаторите на кораби да воюват, файда няма!

В „Малкият принц” на Екзюпери попитали господаря на една планета дали може да заповяда на слънцето да спре,  а той отговорил: „Мога, но не бива да се издават неразумни заповеди.”

Това важи и за маломерни държави като България. Дори тя, въпреки своята незначителност, не може да си позволи да става за посмешище, предлагайки на Русия онова, което и САЩ не смеят да предложат. Тоест, да се разоръжи едностранно и да чака нова Кримска война. Още повече че няколко пъти в историята си е бивала нападната откъм Полша и Украйна, и откъм Черно море.

Абсолютно несъстоятелна е и тезата, че демилитаризацията на Черно море ще освободи ресурс за борба с терористите на „Ислямска държава”. Защото джихадистите, слава богу, все още не са пренесли войната и атентатите в морето, а воюват по суша.

България специално няма какво да спести откъм ВМС, понеже на практика няма такива: двете й фрегати отдавна са за бракуване, а подводницата „Слава” трябва вече да е нарязана за скрап. Нови кораби ще си направим сами, но кога – не се знае. Затова нека поне управляващите да ни спестят срама, като не лансират небъдни и глупави инициативи. Иначе в нечии глави може да се родят очаквания, че НАТО ще вземе Крим от Русия и ще го даде на България… Малко вероятно е, ама ако все пак морето се подкваси!?

Автор: Петко Петков

Източник: www.zora-news.com