Америка скоро рухвала икономически, Русия поемала лидерството

Колко време имаме, докато неустойчивата американска икономика рухне? Тод Ууд, авторът на книгата „Валута“, обяснява защо американската икономика е на ръба на колапса и защо Русия, която продължава да увеличава златните си резерви, може да стане следващата голяма икономическа сила, отбелязват руски медии.

Фактът, че Русия е купила още 30 тона злато по-рано тази седмица, с което общият размер на златните й резерви нараства до 1238 метрични тона, трябва да притесни САЩ, заявява Тод Ууд, който е автор и във в. „Вашингтон таймс“.

Ууд твърди, че сегашното състояние на американската икономика е обезпокоително, най-меко казано. Докато Русия и Китай продължават да увеличават своите златни резерви, САЩ са натрупали огромен държавен дълг заради глупави навици за харчене, които неизбежно ще доведат икономиката на САЩ до влошаване, подчертава Ууд.

Русия към настоящия момент е на пето място в света по размер на златните резерви, сочат данните на МВФ. Москва увеличава златните си резерви, за да засили стойността на собствената си валута, рублата. Умен ход, убеждава Ууд и добавя, че Русия се „подготвя за деня, когато масите ще се обърнат“ и светът ще види упадъка на западната икономическа мощ.

За разлика от САЩ, които имат външен дълг, приближаващ умопомрачителните 20 трилиона долара, дългът на Русия възлиза на 600 млрд. долара към 1 януари, 2015 г. Това е 33 пъти по-малко от дълга на САЩ. Освен това външният дълг на САЩ продължава да става все по-голям и по-голям; междувременно Русия успя да намали дълга си със 17% през миналата година.

Вашингтон трябва да бъде разтревожен от това. Скоро САЩ може да се събуди и да намери себе си в един свят, където ще са изпаднали в неплатежоспособност, докато Русия, която има валута, обезпечена със злато, тогава ще диктува новите правила в световната икономика.

„Ще има сериозни, смъртоносни последици от нашата безотговорност, която произтича от липсата на финансова дисциплина от страна и на двете партии (републиканци и демократи)“, алармира Ууд и допълва: „В един момент Федералният резерв ще загуби контрол над пазара на облигации. Нашата валута ще бъде само със стойността на хартията, върху която е отпечатана“.

Източник: news.bg