Американци може да получат лиценз за 35 г. да добиват газ от въглища в Добруджа

Компанията „Park Place Energy” АД, чието седалище е в Далас, щата Тексас в САЩ, са подписали споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино, съобщава тя на сайта си. Споразумение за лиценз за Вранино Блок 1-11 е подписан с Министерството на икономиката и енергетиката от името на Република България на 1 април 2014 година. Разрешението за проучване Вранино обхваща 98 205 акра (397,42 кв.км.) в Североизточна България. Разрешението е за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5 години. При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лицензия за експлоатация в продължение на 35 години.

Компанията се подготвя да представи 5-годишната си работна програма, и по-подробно – тази за първата година, за одобрението от правителството. Тази работна програма ще включва придобиване на 2D и 3D сеизмични, както и сондиране на пет нови кладенци. Работната програма трябва да демонстрира техническата и икономическата осъществимост на добиването на природен газ от въглища. От дружеството заявяват, че ще използват най-новите технологии на разположение, включително хоризонтално сондиране, за да се добива природен газ.

Над 220 сондажа са били просондирани в блока на Парк Плейс, както и в непосредствено прилежащите към него области, между шестдесетте до края на осемдесетте години на ХХ в., както и един сондаж през 2005 г. Оценката е, че в Блок 1-11 има значително съдържание на съдържащи газ формации.

Въглищните залежи в Добруджанския Басейн съдържат над 60 отделни въглищни пластове, много от които имат високо съдържание на природен газ.  Предишните проучвателни дейности са били насочени към оценка на възможностите за минен добив на въглищата в Добруджанския басейн, но е било установено, че въглищните пластове се намират на прекалено голяма дълбочина, за да бъде рентабилен добивът им по минен способ.

От „Park Place Energy”заявяват, че ще използват модерни техники, запазващи околната среда, повечето от които са развити през последните 6-8 години, за извличане на газ. Те няма да включват хидравлично разбиване или т. нар. „хидрофракинг“. Предвиждат да сондират в малък радиус сондажи в хоризонтална посока, през въглищните пластове, като така ще позволим на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път. Тази техника е успешно прилагана за цялостен добив в Северна Америка, Австралия, Китай и други държави. Водещо място при прилагането на тази технология притежават САЩ с над 50,000 газови (газ метан) сондажа в над дванадесет басейна. В Канада има над 10,000 сондажа, основно в Алберта.  Очаква се започване на проекти за странично сондиране в Обединеното Кралство и във Франция. Извличането на газ от въглища в Европа е все още в ранен стадий, посочват от компанията.

Неотдавна обаче Синтия Недялкова от гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване” алармира, че каварненското село Вранино ще е първата точка, където ще се сондира за въглищна газификация. Тя  посочва, че същността на процеса е подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяна на газ метан. Според нея, въглищната газификация е по-голяма опасност за Добруджа и от шистовия газ.

Автор: Topnovini.bg