Американците повече се плашат от силните държави, отколкото от терористите

Навярно ще се учудите, но според наскоро проведено социологическо проучване сред американските граждани този път не е Русия тази, която е определена като враг номер едно за Щатите, пише politikus.ru.

Оказва се, американците доста лесно могат да бъдат впечатлени. Веднага щом разбраха, че малката, но горда Северна Корея е изпитала успешно водородна бомба, те веднага решиха, че тя непременно ще ги унищожи. Цели 16 % от американците се страхуват именно от това.

Американският институт Gallup International, който е провел проучването, добавя още един повод за Ким Чен Ун да се гордее със себе си – страната с най-силната армия в света се страхува най-много от него, особено при положение, че КНДР е почти 80 пъти по-малка от САЩ.

Учудващо, но представляващите реална заплаха за населението, и то не само на САЩ, но и на целия свят, терористи от „Ислямска държава“ се оказаха чак на пето място в класацията на опасностите за американското общество. Със своите заплахи за терористични актове близкоизточните фанатици събраха едва 5 % от гласовете на анкетираните.

Русия, Китай и Иран пък не са променили много местата си от предишните проучвания. В тазгодишната класация на най-големите заплахи за САЩ второто място е отредено на Русия с 15 %, третото – на Иран с 14 % и четвъртото – на Китай (12 %).

Къде е логиката тук? Тези, които защитават суверенитета си, борят се с терористите и развиват икономиката си плашат американците повече, отколкото тези, които убиват невинни граждани. Тук е мястото да се замислим – правилно ли са поставени американските приоритети? Излиза, че янките казват следното: „Взривявайте ни, стреляйте ни, но не смейте да изпреварвате икономиката ни, да ни забранявате да си врем носа във вашите дела и да вършим злини в целия свят“.

С подобно мислене със сигурност можем да кажем, че най-голямата опасност за американските граждани са те самите…