Американски сенатори: САЩ се нуждае от ледоразбивач за $1 млрд., за да се противопостави на Русия в Арктика

Бреговата охрана на САЩ има нужда от нов ледоразбивач на стойност 1 млрд. долара за щата Аляска, предвид увеличаването на военното присъствие на Русия в региона. Това съобщи телевизия CNN, като се позова на сенаторите на Аляска и Мейн, предаде RT.

Сенатори Лайза Мерковски и Ангус Кинг, както и командирът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт са на мнение, че Русия провежда милитаризация в Арктика и „подрънква с оръжие“, като провежда непланирани учения в региона с участието на хиляди военни.

Сенаторите смятат, че покупката на нов ледоразбивач също така е необходима и във връзка с руската военна и търговска активност в региона и неравенството между руския и американски флот от ледоразбивачи.

„На нас ние трудно да се сдобием с един, а руснаците строят 14“, цитира CNN думите на сенатор Мерковски.

По-рано американският президент Барак Обама предложи ускоряване на процедурата за придобиване на нов ледоразбивач, така че процесът да бъде завършен към 2020 г. Тогава от Белия дом съобщиха, че САЩ разполага единствено с два ледоразбивача, като само единият е тежък клас. Този кораб е пуснат в експлоатация още през 1976 г. и новият ледоразбивач следва да го замени.

При това по данни на Белия дом, руският флот от ледоразбивачи наброява 40 плавателни съда, отбелязва CNN.