Американски самолети от Втората световна война прелитат над Русия

В полета се включват машини, предоставени от САЩ на СССР по време на войната

Няколко американски бойни самолета ще направят пътуване до Русия по маршрута на прословутия американски въздушен конвой от времето на Втората световна война, съобщи gazeta.ru.

Този проект, въпреки сериозното охлаждане на отношенията между двете страни през последната година, има подкрепа от най-високо ниво. Според руски сенатор инициативата представлява положителен сигнал от страна на  американския елит.

В средата на юли от САЩ през Русия ще прелетят най-значимите въздухоплавателни средства, предоставени на СССР по системата Ленд -лиз през Втората световна война. Планира се тяхното пътуване да започне от Аляска на 20-ти юли. В полета по-специално участие ще вземат бомбардировача B-25, кръстен на американския генерал Били Мичъл, както и два транспортни самолета Douglas DC-3. По техен модел впоследствие е създаден съветския транспортен самолет Ли-2 на конструктора Борис Лусинов.

В полета ще участва и изтребителят Bell P-39 (Аерокобра). На такъв е летят прословутият съветски ас Александър  Покришкин. С него той сваля 48 германски самолета, а в своята книга изразява възхищението си от тежко въоръжената американска машина.

Пилоти на САЩ и Русия ще повторят пътуването от Аляска до Сибир. През 1942 г. въздушната линия за помощ започва до Феърбанкс и завършва в Красноярск. В наши дни самолетите ще спрат в Якутск, Анадир и Братск.  Те ще бъдат представени на авиосалона МАКС, който ще се проведе в Москва в края на август.