Американски разузнавач се скри от руски изтребител като наруши въздушното пространство на Швеция

На 18 юли американски разузнавателен самолет прелетя повече от 200 км във въздушното пространство на Швеция в опит да се скрие от руски изтребител. Министерството на отбраната на Швеция се опита да потули случая, но той излезе наяве в местните медии.

За първи път за инцидента се съобщава едва в сряда – две седмици след случая. Шведският вестник Svenska Dagbladet получава секретен документ от военното ведомство.

Според документа, в 17 часа вечерта на 18 юли американският разузнавателен Boeing RC-135 два пъти е нарушил въздушното пространство на Швеция. Преди това, в продължение на половин час самолетът е кръжал над Балтийско море. Когато срещу него се насочил руски изтребител от Калининград, разузнавателният самолет на Щатите се опитал да се скрие в Швеция, но без да има предварителното разрешение.

Информацията за това, на чия държава принадлежи самолетът-нарушител, останала тайна на държавно ниво. Първоначално в Svenska Dagbladet постъпила информация за случилото се от анонимен източник. След това предположението, че самолетът е бил американски потвърждава и представител на министерството на външните работи. Впрочем, по-късно той заявява, че се е договорил с изданието да не публикува тези данни.

Полетът на американския разузнавателен самолет учудил и шведските експерти. „Забележително е, че самолетът рязко е сменил курса си и се е насочил към Швеция, като се е опитал да прелети над страната, без да има разрешение”, счита Стефан Персон-Тюрлин, завеждащ катедрата Въздушни операции в Шведската военна академия. „В такива разузнавателни мисии самолетите обикновено следват строго определен маршрут през международното пространство. Ако Русия е вдигнала във въздуха изтребител, то това вероятно е било с цел да идентифицира самолета. В такъв случай е възможно да обърне посоката си и да се опита да се скрие от него, но да преминеш в чуждо въздушно пространство, без да имаш разрешението за това, е странно и осъдително”, заяви още експертът.

Въпреки, че шведските ВВС не са били вдигнати под тревога, инцидентът предизвика дипломатически последствия. Тук е мястото да споменем, че представител на посолството се явява във външното министерство чак 12 дни след нарушаването на въздушното пространство.

Това, че военен самолет на чужда държава без разрешение е летял 14 минути над територията на Швеция, предизвика остра реакция от страна на местните законодатели.

Председателят на комитета за отбрана Петер Хултквист заяви, че това е принципен въпрос, а нарушението е непростимо.

Подобен полет на разузнавателен американски самолет означава, че страната е „под чехъла” на НАТО, смята представителя на Лявата партия Турбьорн Бьорланд. Според него, Швеция реагира твърде рязко на руската активност в Балтийско море, а гледа през пръсти на действията на американците. „За мен това е лицемерие и наличие на двойни стандарти. Не може да крещим, когато руски самолет се покаже в Балтийско море и да си мълчим, когато американски разузнавач лети над нашата територия. Шведската политика за неутралитет и неприсъединяване към НАТО е просто една илюзия”, счита политикът.

Неговото мнение споделя и Петер Родберг. „Забелязвам разликата в реториката. Представям си, какви биха били заглавията, ако ставаше дума за руски самолет”.