Американски петролни компании плащат милиони, за да се свалят санкциите срещу Русия

Заради санкциите чуждестранните нефтени гиганти бяха принудени дa излязат от руските проекти.

На петролните компании BP, Chevron и ExxonMobil им се налага да прибягват до национално лоби, за да минимизират собствените си финансови загуби от антируските санкции на САЩ и ЕС. Както съобщи днес агенция Bloomberg, непосредствено с лобирането на интересите на работниците в нефтената промишленост се занимават бивши сенатори и губернатори, посочват от Russia Today.

По данни на журналистите от Bloomberg, „изведнъж късметът се усмихнал“ на сенатори Трент Лот и Дон Никълс, както и на бившия губернатор на щата Мисисипи – Хейли Барбър.

„Именно те стават собственици на буквално падащите върху нас милиони долари от небето“, подчертава журналист на Bloomberg, цитиран от chernomore.bg.

Припомняме, че заради санкциите на Запада срещу Русия чуждестранните петролни компании бяха принудени дa излязат от руските проекти, по-конкретно от добива на нефт в Арктика. Но не веднъж бе посочвано, че инвеститорите се стремят да съхранят отношенията си с партньорите си в Русия и да възобновят сътрудничеството помежду си.

По-рано специален представител на Владимир Путин по въпросите за международно сътрудничество в Арктика и Антарктика и член на съвета на директорите на „Роснефт“ Артур Чилингаров заяви, че чуждестранните компании се стремят да съхранят отношенията си с партньорите в Русия и да се върнат към сътрудничеството с „Роснефт“.

През септември 2014 г. „Роснефт“ и ExxonMobil пробиваха кладенеца „Университетская-1“ в Карско море и откриха ново находище в лицензирания участък „Восточно-Приновоземельский-1“. Tо бе нареченo „Победа“. По предварителна оценка в залежите има 338 млрд. куб. м газ и над 100 млн. тона нефт.

В началото на септември 2014 г. САЩ въведоха ограничения върху доставката или реекспорта на стоки, услуги, а също и на технологии за проекти по проучване и добив от дълбоководни шелфове, шелфове в арктическите морета и за проектите по добив на шистов петрол на пет руски компании, сред които „Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“.

В резултата на тези мерки, проектът на „Роснефт“ и ExxonMobil в Карско море бе засегнат. При въвеждането на санкциите компаниите се намирали все още в процес на сондиране, поради което ExxonMobil получи отсрочка от американските власти, за да успее да съкрати сътрудничеството си.

От март 2014 г. западните страни вече няколко пъти въведоха санкции срещу позицията на Русия относно Украйна. Последно тази практика на ограничения бе използвана през март 2015 г., когато списъкът със санкции на САЩ бе разширен.