Американски милиардер: Доларът може да се окаже „балон“, инвестирайте в селско стопанство

Известният американски милиардер и инвеститор Джим Роджърс смята, че в момента е изгодно да се инвестира в рубли и селското стопанство на Русия, пише РБК Daily.
„Може да се каже, че събитията в Украйна доведоха до изтеглянето на много капитал от Русия, рублата показа лоши резултати. Но аз виждам много възможности- нужно е да се купува на дъното и да се продава на пика. Настроен съм оптимистично спрямо селското стопанство по целия свят, в това число и в Русия. Даже бих казал особено в Русия. Съществуват много възможности, сега с него започват да се занимават по-умни хора, инвестират се шари, внася се оборудване. Ситуацията ще се подобри“, заяви Роджърс.
Също така той изрази мнение, че доларът може да се окаже „балон“.
„В момента доларът е основната валута в която държа парите си, но не заради това, че доларът е стабилна валута. Той е ужасно ненадежден. Но той е международната резервна валута и когато хората търсят тихо пристанище се обръщат именно към долара. Аз зная , че тихо пристанище никъде няма. Доларът може да се окаже „балон“. След 2-3 години ще се освободя от него.

Втората по размер валутна позиция , с която разполагам, е в китайски юани. Но в момента е трудно да се открие достойна за инвестиции валута, което и обяснява защо държа парите си в долари. Не купувам евро. На света е необходима валута, която да се конкурира с долара, но с еврото има много проблеми. Страните от еврозоната не се справят с поставените задачи, не поддържат необходимата икономическа политика. Те имат големи дългове а и приемат нови членове, които не са готови за това“, добави бизнесменът.