Американски медии: С-300 в Сирия ще се превърнат в кошмар за САЩ

В Пентагона са обезпокоени от появилата се в медиите информация за това, че Русия разгръща в Сирия новите ЗРК (зенитно-ракетни комплекси – бел. ред.) С-300. Както пише „Русская весна“, позовавайки се на The National Interest, независимо от факта, че информацията за изпращането на руските комплекси засега не е официално потвърдена, Западът е започнал да се замисля за възможните последствия за себе си.

Ако руските ЗРК С-300 или „още по-опасните“ С-400 се появят в Сирия, това на практика може да превърне голяма част от територията в безполетна зона за авиацията на САЩ и съюзниците им, се казва в публикацията. Военен източник информирал изданието, че „семейството на С-300 е смъртна заплаха за всеки изтребител и бомбардировач, освен за най-съвременните самолети, използващи стелт-технологии“.

Експертът нарича руското оръжие „чудовище, с което по-добре да си нямаш работа“, и мощен коз срещу всеки американски самолет от четвърто поколение, включително и моделите F-15, F-16 и F/A-18.

В публикацията в The National Interest авторите поясняват, че в районите, защитени с помощта на С-300, от американските самолети могат да действат единствено F-22 Raptor и B-2 Spirit. Освен това, в този случай всичко зависи в голяма степен от количеството ЗРК и мястото, където са разположени. Ситуацията за американската авиация се усложнява също и от мобилността на С-300, които са способни да се предислоцират изключително бързо.

По-рано главнокомандващият руските Въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че Русия вече е доставила в Сирия някои видове оръжие, включително и зенитно-ракетни системи.

„Ние преценихме възможните заплахи. Ние доставихме тук не само изтребители, щурмоваци, бомбардировачи и вертолети, но и зенитни ракетни системи. Защото могат да възникнат форс-мажорни обстоятелства от различен род“, цитира The National Interest изказването на главнокомандващия руските ВКС.

На западните наблюдатели обаче, не им е съвсем ясно, какво именно е имал предвид руският генерал – няколкото ракетно-оръдейни зенитни комплекса „Панцирь-С1“, които Русия по-рано прехвърли в Сирия, или някакво допълнително въоръжение. От това и са продиктувани опасенията на Пентагона.