Американски кораб с техника и 500 морски пехотинци се отправя към Украйна за участие в „Морски бриз 2016“

Американският десантен кораб Whidbey Island е навлязъл в четвъртък в акваторията на Черно море и се отправя към Одеса, съобщи „Русская весна“.

Както се вижда на снимките, направени на пролива Босфора, американският кораб превозва военна техника и оборудване. Съобщава се, че на борда му се намират близо 500 американски морски пехотинци.

class_lpd_uss_whidbey_island_desantnyy_korabl_vms_ssha_bosfor_0 class_lpd_uss_whidbey_island_desantnyy_korabl_vms_ssha_bosfor_2_0 class_lpd_uss_whidbey_island_desantnyy_korabl_vms_ssha_bosfor1

USS Whidbey Island (LSD-41) е рядък вид военни кораби. Той проектиран още през 70-те години на миналия век, но е построен при президента Роналд Рейгън през 1981 г.

Дължината на плавателния съд е 190 метра, широчината – 26, а пълната водоизместимост до 16 хил. тона. Корабите от този клас могат да носят до 75 тона полезен товар, включително няколко военни автомобила тип „Хамър“ и един танк М1 „Ейбрамс“. На борда му могат да бъдат базирани и няколко десантни вертолета, отбелязва изданието.

Съобщава се още, че ескадрен миноносец от ВМС на САЩ също се е отправил към бреговете на Украйна.

Припомняме, че украинско-американските учения „Морски бриз 2016“ започнаха на 18 юли. Те се провеждат в северозападната част на Черно море, Одеска и Николаевска области в Украйна и ще продължат до 30 юли.

В тях участват на 25 военни кораба от Украйна, САЩ, Турция и Румъния.

Освен морски учения в рамките на „Морски бриз 2016“ ще бъдат проведени и мащабни маневри на крайбрежието. Украински, американски, турски и румънски военни ще отработват взаимодействие на многонационална тактическа група при операция в „кризисен регион“ по стандартите на НАТО с участието на морска пехота и специални подразделения от споменатите страни.

Ученията „Морски бриз“ се провеждат ежегодно от 1997 г. насам.