Американски кандидат-президент призова за сближаване с Русия

Бившият губернатор на щата Роуд Айлънд и възможен кандидат за президент на САЩ Линкълн Чейфи разкритикува санкциите срещу Русия и призова да се търсят нови пътища за сближаване с нея. Това той заяви в  предаването на  CNN State of the Union, предаде РИА Новости.

САЩ трябва да намерят начин за възстановяването на приятелските отношения с Русия, вместо да налагат санкции, счита той. По думите му, това е много важно за целия свят и най-вече за бившите съветски републики, и конкретно за Украйна.

Също така екс-губернаторът призова САЩ  да „престане да прави грешки“ , като тези които по думите му е извършила Хилъри Клинтън.

Чейфи има предвид случката през 2009 година, когато Клинтън, тогава Държавен Секретар на САЩ, на среща с министъра на външните работи на  Русия  Сергей Лавров донесе като сувенир пластмасов червен бутон с надпис на английски и руски – reset и “перегрузка” (вместо правилното „перезагрузка“). Бутонът трябваше да символизира начало на нов етап в руско-американските отношения.

Според  Чейфи точно такива „малки символични грешки“ водят до проблеми в отношенията.

Миналата седмица  Линкълн Чейфи стана четвърти кандидат за президент на САЩ от демократическата партия. За своите планове Чейфи съобщи в университета на Джордж Мейсон в Арлингтън,  щата Вирджиния. Решението за участие в президентската надпревара взеха също така девет члена на републиканската партия.