Американски кандидат-президент призова САЩ да не се заиграват с ислямистите в Сирия

Не може да се постигне стабилност в Близкия изток, ако се свалят ръководителите на определени държави, като се поставят се на тяхно място терористи; радикалите, начело на държавата са по-лоши от всеки диктатор. Това заяви в четвъртък сенаторът от щата Тексас и кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Тед Круз, предаде ТАСС.

„Няма как да победим, заменяйки един диктатор, колкото и да ни е неприятен, с терористи, които искат единствено да ни убият и да унищожат САЩ“, каза той. Круз отбеляза, че серията държавни преврати в Близкия изток, позната като „Арабска пролет“ „не доведе до разцвет на демокрацията“.

Политикът припомни, че след отстраняването на либийския лидер Муамар Кадафи за първи път от много години американски дипломат е бил убит по време на службата си, визирайки загиналия в Бенгази през 2012 г. Кристофър Стивънс. „Днес Либия е една разрушена държава, контролирано от терористична врежа, която представлява опасност за нашите съюзници в Египет и ЕС“, констатира Круз.

Сенаторът обърна внимание и на Сирия. „Колкото и да е лош Асад, завземането на територии в Сирия от радикалните ислямисти е може би още по-лошо нещо“, убеден е той. Тед Круз обвини в бездействие администрацията на страната, вече две години бездействаща, без да предотврати ситуацията в момента.