Американски и френски военни кораби навлязоха в Черно море

Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук“ и френският военен кораб „Дюпюи де Лом“ навлязоха в Черно море, съобщи РИА Новости.

„Доналк Кук” е третият кораб на американските въоръжени сили, който посещава Черно море в последно време. През февруари САЩ отправи фрегатата „Тейлър”, която да осигури безопасността при провеждането на Олимпиадата в Сочи. Корабът заседна край черноморското крайбрежие на Турция, с което превиши срока на легално пребиваване във водите на Черно море.През март американският ескадрен миноносец „Тръкстън” премина през Босфора в Черно море, за да участва във военни учения съвместно с български и румънски кораби.

Според американското военно командване, изпращането на ескадрения миноносец в Черно море е с цел да се успокоят съюзниците от НАТО.

Съгласно конвенцията от Монтрьо, военните кораби на страните, които нямат излаз на Черно море, не могат да остават в акваторията му повече от 21 дни. Според изказване на руския външен министър Сергей Лавров, пребиваването на американските военни кораби на територията на Черно море често превишава установените от конвенцията срокове.

Турският политолог Фатих Ер заяви, че визитата на американските кораби няма за цел да наплаши Русия и още по-малко, да провежда военни операции срещу нея.”Не мисля, че на практика американците имат някаква особена цел, като изпращат военните си кораби в Черно море. Преминаването на кораби през турските проливи е не толкова послание към Русия, колкото крачка към Европа. От САЩ дават знак, че стоят зад гърба на европейските си приятели.Обаче и изявленията на Държавния секретар, и на европейските лидери носят реторичен характер. Очаквам, че САЩ ще предприеме ход срещу Сирия”, заяви турският политолог.