Американски и руски военни кораби се срещнаха в Босфора

Американски есминец «Росс» (USS Ross), плавайки в Черно море се засече с големи руски десантни кораби «Новочеркаск» и «Калининград», съобщи «Звезда».

Снимките от «срещата» разпространи на 4 ноември турски блогър @YorukIsik.

Напомняме, че «Новочеркаск» и «Калининград» са кораби на Черноморския флот на Руската Федерация. Тази година те редовно отработват дежурства в акваторията на Средиземно море, като периодично се връщат в Севастопол за снабдяване на запаси.

«Росс» влиза в акваторията на Черно море вече не за първи път. Предишното му влизане бе от 3 до 12 септември. Тогава есминецът взе участие в съвместните с ВМС на Украйна учения Sea Breeze-2014. От 30 октомври, когато през Босфора е преминал есминецът «Куул» (USS Cole), аналогичен на «Росс», в акваторията на Черно море не е имало присъствие на американски кораби.

Струва си да отбележим, че от момента на «5-дневната война» в Грузия през 2008 година американските натовски кораби заедно с канадските и европейските военни кораби, редовно навлизат в неутралните води на Черно море с цел осигуряване на сигурност на партньорите от НАТО или провеждане на съвместни украино-натовски учения.

Въз основа на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, кораб от нечерноморска държава няма право да се намира в акваторията на Черно море повече от 21 денонощия.