Американски журналист: Фалитът ще сложи край на войните на САЩ в целия свят

Предвид сериозните проблеми в американската икономика САЩ вече няма да могат да си позволят да провеждат военни операции в други страни, пише американският публицист Патрик Бюкенън в The American Conservative, цитиран от РИА Новости.

Отбелязвайки, че на шестата година, въпреки обещаното от президента на САЩ Барак Обама възстановяване на американската икономика, реалният ръст на БВП през първото тримесечие на 2015 г. е 0,2 %. Журналистът подчертава, че вероятно и тези данни са преувеличени.

Дефицитът на търговския баланс на САЩ през март тази година се е увеличил с 15,5 млрд. долара и вече е 51,37 млрд.

„Фалитът на американската търговска и външна политика, която доведе до очевиден упадък на Съединените Щати и поразителен подем на Китай, в момента на практика се вижда навсякъде“, отбеляза Бюкенън.

Според него, ерата, в която Щатите защитаваха държави и водеха не отговарящи на националните интереси войни, вече е към своя край.

„Подобно на алкохолик, който не осъзнава състоянието си, докато не се озове лежащ с лице в канавката, на САЩ може да им е необходимо известно време, преди да отвикнем от имперския бизнес и да започнем да търсим американската република, както са правели предците ни“, пише още журналистът.