Американски журналист разкри защо е необходим митът за „руската агресия“

Вашингтон се опитва да наложи на страните от НАТО мита за „руската заплаха”, но срещата във Варшава показа, че не всички членове на алианса виждат в Москва противник, счита журналистът Брайън Макдоналд.

Докато Латвия и Полша както и преди продължават да считат Москва за главна заплаха за алианса, Гърция, Италия, Австрия и Унгария не смятат Русия за свой съперник. Според Макдоналд, проблемът е в това, че САЩ не се вслушват в мнението на другите държави.

„Единствената европейска столица, чието мнение Вашингтон взима под внимание, е Берлин, но риториката оттам с всеки изминал ден става все по-противоречива“, се казва в статията.

 От една страна министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер осъди неотдавнашните учения на алианса в Полша, наричайки ги „дрънкане на оръжие“. В същото време канцлерът Ангела Меркел е решена да изпрати войска в страните от Балтика точно до границата на Русия, отбелязва журналистът.

Освен това, Макдоналд счита, че САЩ продължават да развиват темата за „руската заплаха“, за да поддържат огромния си военен бюджет.

„На Вашингтон му трябва глобален противник, а Русия е подходяща за тази роля. Борбата с ИД не изисква ядрено оръжие, ракети, подводници или друга скъпоструваща техника, за разлика от необходимостта да се премерят силите с Русия“, пише Макдоналд.

Русия не представлява заплаха за НАТО, а сценарият за нападението на Москва над алианса е напълно немислим, уверен е журналистът. Въпреки че САЩ натрапват на съюзниците си своята позиция, повечето страни в Европа отказват да повярват в мита за „руската агресия“.

Русия трябва да игнорира дрънкането на оръжие, което алиансът устройва около границите й, счита авторът на статията. Според него, това показва, че НАТО е само отживелица от Студената война, който се занимава с изнудване в полза на оръжейната промишленост, чиито чиновници и лобисти, благодарение на алианса, се „къпят в мед и масло“.