Американски генерал: Русия може да превземе Балтика за 36-60 часа

НАТО не е в състояние да защити Литва, Латвия и Естония в случай на хипотетично нападение от страна на Русия. Това заяви в интервю за германския всекидневник „Цайт” командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, предаде ТАСС.

„Русия може да завладее балтийските държави по-бързо, отколкото ние бихме пристигнали там, за да ги защитим”, каза генералът.

Той смята за реалистични оценките на редица анализатори, според които на руската армия хипотетично ще са необходими от 36 до 60 часа, за да завладее столиците на балтийските републики.

Освен това, в хода на ученията „Анаконда” е установена недостатъчна координация между страните членки при прехвърлянето на тежко оборудване от западната част на Европа на изток, изтъква американският командващ.

По-рано постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че в алианса изкуствено се повдига въпросът за някаква вероятност от руско нападение срещу балтийските републики. „Въпросът ми е много прост: кога НАТО ще спре да подклажда това видение, че Русия напада балтийските държави, Полша и т. н? Разбирате, че реална заплаха не съществува”, подчерта Грушко.