Американски втечнен газ трябва да замести Южен поток

САЩ преговарят с гръцки и български представители за доставки от терминалите за втечнен природен газ от Гърция през България, към европейските пазари. Съобщава The New York Times.

Това е разкрил пред репортери официален представител от американската делегация, който е пожелал анонимност заради изискванията на Държавния департамент за запазване на конфиденциалността на разговорите, пише darikfinance

По думите му едно от големите предизвикателства пред България е развитието на алтернатива на прекратения проект за газопровода „Южен поток“.

Представители на американското външно министерство лобират в София и Атина за изграждането на газопровод до България, по който да тече газ от терминалите за LNG в Гърция.

Друг обект представляващ интерес за САЩ е проектът за 7-ми блок на атомната централа в Козлодуй, в който участва американската компания Westinghouse Electric Corporation.

Очевидно с посещението на  Кери,  от нашата страна стартира кампания за лобиране за износ на американски нефт и втечнен природен газ на европейските пазари.